Een huis kopen in Spanje: waar op letten?

“Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?” Dit is één van de meest voorkomende vragen die we bij Confianz ontvangen. Daarom zal deze bijdrage u een aantal tips meegeven die u vooruit helpen met uw zoektocht naar een woning in Spanje.

Tip 1: Kies een regio die u reeds kent

Vaak kopen cliënten een woning in Spanje tijdens een bezichtigingstrip zonder de regio te kennen. Het is belangrijk dat u op voorhand een idee heeft in welke streek u een huis wenst te kopen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vaak weten cliënten niet goed welke streek het beste bij hen past.

Het weer in Spanje kan van costa tot costa verschillen. Zo geniet de Costa Blanca bijvoorbeeld van een microklimaat. Ook hebben de verschillende streken eigen culturele aspecten en is het activiteitenaanbod niet overal gelijk. Informeer u dus alvast goed over de verschillende Spaanse regio’s. Onder de Belgen zijn de populairste costa’s de Costa Blanca en de Costa del Sol.

Lees meer over het aankoopproces in de Costa Blanca, de Costa del Sol, of van nieuwbouw. 

Een tip die we alvast willen meegeven is dat u voor eventuele aankoop, eerst eens een vakantiehuisje huurt in de streek. Op die manier ervaart u hoe het leven er als eigenaar uitziet en leert u ook de streek beter kennen. Wanneer u de streek goed kent, gaat u zich immers na aankoop meer op uw gemak voelen.

Tip 2: Weet waar u aan begint

Een eigendom bezitten in Spanje biedt natuurlijk veel voordelen. Uw levenskwaliteit zal verbeteren als u regelmatig van het mooie weer kan genieten. Vergeet de bijkomende – voornamelijk administratieve – aspecten echter niet. U koopt nog altijd een huis in het buitenland, en dit kan gevolgen hebben voor uw belastingen en nalatenschap. Daarnaast zijn er ook jaarlijkse kosten, dit met bijbehorende administratie.

Lees meer over de jaarlijkse kosten van een woning in Spanje.

Lees meer over de Belgische belastingen op Spaans vastgoed.

Tip 3: Houd rekening met extra kosten

Naast de koopprijs zijn er nog een aantal bijkomende kosten. Zo zijn er registratierechten, juridische kosten, administratieve kosten, etc. De kosten verschillen van regio tot regio, maar reken toch zo’n 11 tot 14% bijkomend op de aankoopprijs.

Wat zijn de bijkomende kosten kosten bij aankoop van een woning in Spanje?

Tip 4: Zoek een betrouwbare makelaar

De Spaanse vastgoedmarkt is niet gereglementeerd. Iedereen kan dus zomaar makelaar worden, waardoor u weinig garanties heeft. Een eerste criterium is dat de makelaar de streek kent en er zelf bij voorkeur woont. Zo zal u beter geholpen kunnen worden met uw zoektocht en kan de makelaar panden aanbieden die aansluiten op uw wensen.

Daarnaast is het belangrijk dat men u de mogelijkheid biedt om beroep te doen op een onafhankelijke jurist of advocaat naar uw keuze. Op die manier zijn uw belangen als koper gevrijwaard.

Waarom u de compromis in Spanje beter niet onmiddellijk ondertekent?

Tip 5: Zorg dat alles juridisch in orde is

Belangrijk om weten is dat de notaris in Spanje niet de nodige juridische controles en onderzoeken doet. In tegenstelling tot de Belgische notaris, doet de Spaanse notaris bijzonder weinig. Hierdoor komt het vaak voor dat mensen niet weten wat ze eigenlijk kopen.

Kom meer te weten over de Spaanse notaris.

Als nieuwe eigenaar van een woning in Spanje neemt de lasten op het goed mee over. Zo kunnen er bouwovertredingen zijn, schulden aan het pand kleven of kan het pand niet voldoen aan de minimale woonvereisten. Het is belangrijk om deze situatie op voorhand te laten nakijken door een advocaat in Spanje, zodat u later niet voor een voldongen feit staat. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt doen als er schulden zijn op de woning.

Ook wordt er bij een koop op plan vaak geen bankgarantie gegeven. U kan dus uw voorschotten kwijt zijn. Dit zijn allemaal zaken die een onwetende koper later veel geld kunnen kosten.

Bovendien, als u van plan bent om te verhuren, dient u na te kijken of u het onroerend goed wel mag ter beschikking stellen voor vakantieverhuur. In sommige autonome regio’s wordt verhuren aan toeristen immers beperkt.

Lees meer over veilig kopen in Spanje.

Bent u van plan om te verhuren?

De Spaanse autonome regio’s hebben elks een eigen regels voor vakantieverhuur. In de Balearen, Catalonië of Valenciana kunt niet zomaar meer verhuren. Sommige panden komen dan ook niet in aanmerking voor een licentie. Houd hiermee rekening als u panden zoekt.

Hier vindt u een overzicht per regio.

Tip 6: Gaat u lenen? Informeer u tijdig

Er zijn verschillende mogelijkheden om te lenen voor een tweede verblijf in Spanje. En dit zowel bij Belgische als bij Spaanse banken. Echter kan de kredietaanvraag wel enige tijd in beslag nemen, zodat u best op voorhand bekijkt wat uw opties zijn. Houd ook rekening dat een Belgische bank vaak minstens een koopovereenkomst nodig heeft om de procedure te starten. En deze definitieve koopovereenkomsten zijn in Spanje niet altijd direct beschikbaar.

Hier vindt u meer algemene informatie over lenen voor een tweede verblijf en ook enkele tips om te lenen voor een nieuwbouw in Spanje.

Tip 7: Vraag reeds een NIE-nummer aan

Een NIE-nummer is een identificatienummer voor niet-inwoners in Spanje. U heeft dit nummer nodig om onder andere uw belastingen te betalen, de aansluiting van nutsvoorzieningen, uw pand te verzekeren etc. Daarom raden we aan dat u reeds voor het verlijden van de koopakte over een NIE-nummer beschikt.

Echter neemt de aanvraagprocedure tegenwoordig al snel enkele maanden in beslag. Om die reden is het geen slecht idee om reeds een NIE-nummer aan te vragen. Een NIE-nummer is levenslang geldig en het nummer aanhouden brengt geen verplichtingen met zich mee.

Hoe vraag ik een NIE-nummer aan?

Vraag meer informatie

Heeft u vragen over een huis kopen in Spanje? Neem gerust contact op via het onderstaande formulier. We staan te uwer beschikking.

[contact-form-7 id=”27848″ title=”Aankoopbegeleiding”]

update december 2021

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands