Wat zijn de jaarlijkse kosten bij een woning in Spanje?

Wanneer u een eigendom heeft in Spanje, zijn er een aantal jaarlijkse kosten die u moet betalen. In dit artikel vindt u een overzicht van alle vaste kosten en belastingen.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Gemeentelijke belastingen of de IBI

Jaarlijks dient u de IBI-belasting te betalen. De IBI is een gemeentelijke belasting op onroerende goederen. Aan de Costa del Sol bedraagt deze belasting zo’n 300 – 1.000 euro, afhankelijk van gemeente tot gemeente.

Afvalbelasting

Naast de IBI dient u ook jaarlijks de afvalbelasting te betalen aan de gemeente. Dit bedrag is afhankelijk van de bereikbaarheid van uw woning. Reken zo’n 120 – 200 euro per jaar.

Jaarlijkse kosten aan de mede-eigendom

Indien uw woning gesitueerd is in een urbanisatie, bent u verplicht om bij te dragen aan de gemeenschappelijke delen. Deze jaarlijkse kosten kunnen sterk verschillen van urbanisatie tot urbanisatie en is deels afhankelijk van de diensten die worden verleend. Zo zal de kostprijs van een urbanisatie met golfterreinen en tennisvelden hoger zijn dan een urbanisatie met gemeenschappelijk zwembad. In een ‘gewone’ urbanisatie betaalt u zo’n 400 – 900 euro per jaar.

Let op: een Spaanse villa kan zich ook in een urbanisatie bevinden.

Lees meer over een urbanisatie in Spanje.

Verzekering

Hoewel een verzekering niet verplicht is, is het toch aan te raden. Reken op zo’n 200 – 500 euro per jaar.

Hier vindt u een begroting van de jaarlijkse kosten van een tweede verblijf.

Bankkosten

Spaanse banken vragen aan niet-residenten een kleine kost per kwartaal voor het ter beschikking stellen van uw bankrekening. Deze kosten verschillen uiteraard van bank tot bank, maar ga uit van zo’n 15 euro per kwartaal.

Lees meer over het openen van een Spaanse bankrekening.

Niet in alle regio’s is een Spaanse bankrekening nodig. Bijvoorbeeld in de Costa Blanca kunt u uw betalingen laten domiciliëren via een Belgische bankrekening.

Hier vindt u meer informatie over de noodzaak van een Spaanse bankrekening. 

Niet-residenten belasting

Tot slot dient u jaarlijks de niet-residenten belasting te betalen. De berekening is afhankelijk of u verhuurt.

Indien u niet verhuurt, is de belasting vergelijkbaar met de Belgische belasting van het kadastraal inkomen. Een voorbeeld: u heeft een woning met een kadastrale waarde van 200.000 euro. Het kadastraal inkomen bedraagt 1.1% van de kadastrale waarde. Dit is 2.200 euro. Hierop betaalt u 19% belasting of 418 euro.

Als u wel verhuurt, bedraagt het tarief 19% op de werkelijke netto huurinkomsten. Dit betekent dat u kosten kan aftrekken van uw huuropbrengsten. Denk bijvoorbeeld aan uw verzekering, afvalbelasting, eventuele commissies aan het verhuurbedrijf etc.

Lees meer over de niet-residenten belasting in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands