Urbanisatie in Spanje: voor- en nadelen

Vaak denken cliënten dat iets kopen in een urbanisatie in Spanje per definitie een veilige koop is. Dit is evenwel niet altijd juist. Een urbanisatie in Spanje heeft een aantal duidelijke voordelen, maar dat betekent niet dat er zich geen problemen voordoen. Daarom zal dit artikel de voor- en nadelen van een urbanisatie bespreken.

Wat is een urbanisatie in Spanje?

Vanuit een stedenbouwkundig oogpunt is een urbanisatie een afgebakend woongebied met residentieel karakter. Dit betekent dat de urbanisatie een zone is die werd bestemd om te wonen.

Allereerst is het dan belangrijk dat de urbanisatie zich effectief in een woongebied bevindt. Wanneer dit niet het geval is, kan er een bevel tot afbraak zijn of worden uitgevaardigd. Merk op dat er nog steeds veel urbanisaties bestaan die niet (volledig) zijn vergund.

Daarnaast moet de urbanisatie afgewerkt zijn. Dit betekent dat de infrastructuur van de urbanisatie werd opgeleverd. Denk aan wegen, verlichting, tuinen, riolering, elektriciteit etc. Indien de urbanisatie niet werd afgewerkt, zijn er twee mogelijke problemen.

Een eerste probleem is dat het conformiteitsattest niet kan worden uitgereikt of verlengd door de gemeente. Hierdoor kan u niet verhuren aan toeristen.

Een tweede probleem is dat de gemeente kan eisen om de urbanisatie in regel te stellen. Dit kan dus resulteren in serieuze kosten. Of de gemeente al dan niet gaat vragen om een niet-afgewerkte urbanisatie in orde te maken, hangt af van het lokale politieke beleid.

Wat zijn de voordelen van een urbanisatie in Spanje?

Een belangrijk voordeel van een urbanisatie in Spanje is dat er een minimum aan sociale controle is door de mede-eigenaars of bewoners. Op ieder moment van het jaar zal er altijd wel minstens één iemand aanwezig zijn. Ook zijn de meeste urbanisaties afgebakend en soms zelfs beveiligd.

Merk op dat ook villa’s gegroepeerd kunnen zijn in een urbanisatie.

Een ander voordeel is dat u zich niet moet bezighouden met het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de tuin, het zwembad, de omheining etc. Meestal wordt dit uitbesteed aan een professionele syndicus.

Tot slot zijn er vaak voorzieningen in de buurt, zoals winkels, restaurants, apothekers etc. U hoeft dus niet al te ver te rijden voor de dagdagelijkse benodigdheden.

Wat zijn de nadelen van een urbanisatie in Spanje?

De nadelen van een urbanisatie zal u doorgaans ook ondervinden in België. Een urbanisatie in Spanje is immers vergelijkbaar met gedwongen mede-eigendom zoals appartementsmede-eigendom. In Spanje wordt mede-eigendom geregeld door de ‘Ley de Propiedad Horizontal‘. Zo is er bijvoorbeeld ook een vereniging van mede-eigenaars die beslist over de bijdragen en de uitgaven en zijn er statuten en regels waaraan u zich moet houden.

U zal jaarlijkse kosten moeten betalen om bij te dragen aan de gemeenschappelijke delen. Het komt voor dat een urbanisatie schulden heeft, er wanbetalers zijn of dat er grote werken zijn gepland. Hierdoor kan de kostprijs van uw aankoop achteraf hoog oplopen.

Lees meer over de jaarlijkse kosten van een tweede verblijf in Spanje.

Problemen zijn er wanneer de urbanisatie niet goed wordt onderhouden, noodzakelijke werken niet worden uitgevoerd of als de gemeenschappelijke delen worden verwaarloosd. Verloedering zal dan optreden, wat een negatieve impact heeft op de waardering en de verkoopbaarheid van uw pand.

Als u woningen gaat bezichtigen, let dan altijd goed op de staat van de gemeenschappelijke delen. Dit zegt al veel over de financiële toestand van de urbanisatie. Wees tevens op uw hoede voor spookurbanisaties.

Houd er ook rekening mee dat er vaak verschillende nationaliteiten in een urbanisatie zijn, zoals Britten, Ieren, Nederlanders, Denen etc. Soms kunnen verschillende gebruiken tot conflicten leiden.

Lees meer over de vereniging van mede-eigenaars in Spanje.

Besluit

Een urbanisatie in Spanje biedt zeker een aantal voordelen. Zo is de sociale controle een groot pluspunt. De aanwezige eigenaars houden altijd wel een oogje in het zeil, ook wanneer u er niet bent. De nadelen zijn meestal financieel van aard, zoals onbetaalde bijdragen en wanbeheer van het gemeenschappelijk budget. Deze problemen kan u echter voorafgaandelijk vermijden als u de nodige onderzoeken instelt.

Lees meer over veilig kopen in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands