Spaans vastgoed verhuren? Een overzicht van de wetgeving

Nieuwsbrief maart 2020|In onze vorige nieuwsbrief bespraken we de belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van vastgoed in Spanje. Omdat veel cliënten Spaans vastgoed verhuren, zal deze nieuwsbrief de huurwetgeving in Spanje behandelen.

Als verhuurder van een verblijf in Spanje staat u in concurrentie met de hotelsector. Daarnaast zorgt u er mogelijks voor dat lokale huurprijzen stijgen. We denken dan in het bijzonder aan steden zoals Barcelona, Palma en Valencia. Hierdoor wordt het leven voor de gewone Spanjaard duurder.

Om die reden heeft de Spaanse wetgever de afgelopen jaren verschillende beperkingen opgelegd. Concreet zult u, afhankelijk van de autonome regio, een licentie of een registratienummer nodig hebben. Daarnaast kunnen gemeenten extra beperkingen opleggen.

Hier vindt u alvast een overzicht van de wetgeving in de:

Comunidad Valenciana;
Comunidad Autónoma de Andalucía;
Islas Baleares;
Región de Murcia;
Catalonië.

Het kan dus mogelijk zijn dat u niet in staat bent om uw woning aan te bieden voor vakantieverhuur. Dit moeten we pand per pand onderzoeken.

Heb ik altijd een licentie nodig?

In principe heeft u geen licentie nodig wanneer u verhuurt zonder gebruik te maken van (online) promotiekanalen en hoteldiensten. Denk bijvoorbeeld aan verhuren aan familie en vrienden.

Ook als u verhuurt voor periodes langer dan één maand, zoals bijvoorbeeld aan overwinteraars of studenten, heeft u geen licentie nodig.

In beide situaties valt u onder het Spaans regime van gemene huur.

Lees meer over gemene huur.

Plant u de opstart van een B&B in het buitenland? Hier vindt u 4 tips.

Betaal ik belastingen?

Dikwijls denken cliënten dat zij enkel Spaanse belastingen betalen bij vakantieverhuur. Dit is evenwel niet correct. Wanneer u verhuurt in Spanje bent u verplicht om per kwartaal uw huuropbrengsten aan te geven. En dit ongeacht het huurregime. Op uw netto huurinkomen wordt u als niet-resident in Spanje belast aan een tarief van 19%. Ook in België dient u de brutohuurwaarde aan te geven.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands