Ik verhuis naar Spanje of Portugal: wat met mijn ziekteverzekering in het buitenland?

Als u officieel emigreert naar Spanje of Portugal, valt u in principe onder de ziekteverzekering in het buitenland. Wanneer u echter gepensioneerd bent, kunt u ook in België verzekerd blijven. Dit artikel zal u meer uitleg geven over de mogelijkheden.

U bent gepensioneerd

Indien u naar Spanje of Portugal verhuist als gepensioneerde, en uw pensioen werd in België opgebouwd, kunt u zowel in België als in uw verblijfsland kosteloos genieten van medische verzorging. In praktijk kunt u dan in het verblijfsland gebruik maken van de dagdagelijkse publieke verzorging (huisdokter), en voor belangrijke ingrepen terugreizen naar België.

Het is belangrijk dat u vooraleer u verhuist contact opneemt met uw mutualiteit. Zij zullen het nodige doen om te zorgen dat u gedekt blijft.

U verhuist naar Spanje: lees meer over de praktische stappen van een verhuis naar Spanje.

Verhuizen naar Portugal: lees meer over de emigratieprocedure in Portugal.

U bent loontrekkende of zelfstandige

Wanneer u gaat werken in het verblijfsland als werknemer of zelfstandige, betaalt u ter plaatse sociale bijdragen. Dit betekent dat u wordt gedekt door de plaatselijke ziekteverzekering. Het gevolg is dat u in principe niet meer kosteloos kunt gebruikmaken van de Belgische medische diensten.

Lees meer over de emigratieprocedure in Spanje.

Indien u evenwel terugkeert naar België, kan de mutualiteit uw situatie regulariseren.

Private ziekenzorg

Zowel in Spanje als in Portugal bestaat er publieke en private gezondheidszorg. U kunt dus ter plaatste ook een private ziekteverzekering afsluiten. Ook in België zijn er mogelijkheden om een private ziekte- of hospitalisatieverzekering te onderschrijven.

Ik ga niet verhuizen, maar verblijf regelmatig in Spanje of Portugal

Als u regelmatig naar uw tweede verblijf in Spanje of Portugal reist, kunt u vragen naar een Europese ziekteverzekeringskaart. Hiermee kunt u beroep doen op de plaatselijke gezondheidszorg. Die is evenwel beperkt tot de noodzakelijke ingrepen.

Als u bijvoorbeeld een fietsongeval heeft in Spanje, zullen de eerste zorgen kosteloos toegediend worden in een Spaans ziekenhuis. Daarna moet u terugkeren naar België. Bij een ongeval kunt u hiervoor Mutas, een samenwerking van de verschillende Belgische mutualiteiten, contacteren.

Lees meer over medische verzorging in Spanje.

Besluit

Als u overweegt om te emigreren, is het essentieel dat u een afspraak maakt met uw mutualiteit. En dit vooraleer u zich uitschrijft in België. Zij zijn immers op de hoogte van uw dossier en hierdoor het best geplaatst om u te adviseren over uw ziekteverzekering in het buitenland.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands