Koop eens een B&B in het buitenland. Vier tips

Regelmatig krijgen we vragen over de mogelijkheid om een B&B in het buitenland op te starten. In Spanje of Portugal een toeristische activiteit starten is echter geen sinecure. Het is eerder een werk van lange adem. Dit artikel biedt u vier algemene tips om uw zoektocht naar een geschikt pand te starten.

Tip 1. Maak een selectie van bereidwillige gemeentes

In Spanje is de vergunningssituatie sterk afhankelijk van de autonome regio. Zo zijn er bijvoorbeeld in de Comunidad Valenciana en de autonome regio Catalonië strengere regels voor een casa rural dan in Murcia of Andalusië. Ook wordt er in Spanje gekeken in welke mate er reeds bestaande hotels en B&B’s zijn. In Portugal daarentegen zijn er meerdere niveau’s van planning: het nationale niveau; het regionale niveau, het intergemeentelijke niveau en de gemeentelijke plannen.

Voor een reguliere B&B zal in beide landen voornamelijk het gemeentelijk niveau van belang zijn. In de regel zal u dus in eerste plaats toestemming nodig hebben van de gemeente om een B&B, glamping, tiny houses concept, mobile home staanplaatsen of een gelijkaardige toeristische activiteit te starten. Het is dan aan te raden om op voorhand te weten in welke gemeentes u gemakkelijker een vergunning zal kunnen verkrijgen voor uw idee.

De eerste tip is dan ook om u bij de lokale gemeentes te informeren over de haalbaarheid van uw plannen. U kunt dit bijvoorbeeld doen met behulp van een lokale architect die zijn weg kent in de gemeentepolitiek.

Lees meer over een casa rural in de Comunidad Valenciana.

Tip 2. Controleer het onroerend goed

Eens u verschillende gemeentes heeft geconsulteerd over uw plannen, zal u al een beter zicht hebben op wat al dan niet mogelijk is. Binnen uw selectie van gemeentes kunt u gericht zoeken naar een geschikt pand.

Wat verstaan we evenwel onder een geschikt pand? Enerzijds dient er voldoende ruimte te zijn om de activiteit uit te voeren. Denk aan aantal kamers, sanitaire voorzieningen, voldoende grond etc. Ook dient de ligging voldoende commercieel te zijn. Anderzijds dient u zeker te zijn dat u vanuit een juridisch oogpunt een commerciële activiteit mag starten.

Zo’n pand is niet goedkoop. Vaak maken potentiële kopers de fout om een woning in landbouwgebied aan te kopen. In het binnenland kunt u immers voor relatief weinig geld grote percelen kopen. De mogelijkheden om hier iets op te starten zijn echter beperkt.

De tweede tip is dan ook om due diligence / juridische controles op het pand te laten uitvoeren. Het is aangewezen om u pas te verbinden tot aankoop wanneer u zekerheid heeft dat het pand vanuit een juridisch oogpunt in orde is. Weet dat een lokale notaris u hiermee niet bijstaat.

Lees meer over vastgoed due diligence of het stedenbouwkundig onderzoek in Portugal.

Tip 3: Maak een financieel plan op

Naast de aankoop van het pand zelf, zullen er ongetwijfeld ook andere investeringen nodig zijn. Voor het pand zelf zijn er afhankelijk van uw situatie verschillende mogelijkheden voor financiering. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse hypotheek of een (her)opname van een krediet in België.

Indien de B&B evenwel uw hoofdactiviteit wordt en u niet op andere inkomsten kunt terugvallen, zal de bank bepaalde voorwaarden stellen wat betreft terugbetaalcapaciteit. In dat geval is het aan te raden dat u een gedetailleerd financieel plan opstelt om de bank te overtuigen dat uw zaak financieel haalbaar is.

Overigens is het aan te raden om over voldoende middelen te beschikken om twee jaar te kunnen leven.

Lees meer over de financiering van een woning in het buitenland.

Tip 4: Houd rekening met de administratieve en fiscale verplichtingen van een B&B in het buitenland

Als uitbater van een B&B zult u ook moeten voldoen aan de verplichtingen van een onderneming. Denk aan de registratie van uw zelfstandige activiteit, voldoen van btw, aangesloten zijn bij de sociale zekerheid, betalen van lokale belastingen, het houden van een boekhouding etc. Indien u voeding aanbiedt, zal u ook een voedselvergunning nodig hebben. Breng de voor u toepasselijke regels best op voorhand in kaart.

Hier vindt u meer informatie over emigreren naar Spanje of Portugal.

Conclusie: bezin eer ge begint

Met dit artikel willen we aantonen dat een B&B in het buitenland opstarten niet evident is. Bij de opstart van een professionele toeristische onderneming – dit is een onderneming waarvan u zal moeten leven – komen verschillende commerciële, juridische en financiële beslissingen bij kijken. Een goede voorbereiding is dus een must.

Heeft u vragen over de opstart van een commerciële activiteit in Spanje of Portugal? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands