Hoe start ik met een Casa Rural of B&B in Spanje?

Een Casa Rural is een landelijk gelegen huis dat u voor vakantiedoeleinden kan huren. Het concept is vergelijkbaar met een Franse gîte of een chalet in de Ardennen. Soms wonen de eigenaars ook in de woning of wordt er ontbijt voorzien zoals een B&B. Dit artikel bespreekt de verplichtingen om een Casa Rural te kunnen starten in de Comunidad Valenciana.

Niet aan de kust

Dit spreekt voor zich: een Casa Rural moet zich in een landelijke omgeving bevinden. Wanneer u een woning verhuurt in het kustgebied, kan dit pand volgens de Spaanse wet niet kwalificeren als een Casa Rural. Als u zoekt naar een woning om te verhuren als Casa Rural, zoek dan vooral niet in gemeenten die grenzen aan de kust.

Lees meer over de Spaanse kustwet.

Toegelaten activiteiten

Wanneer u de toelating krijgt om een Casa Rural uit te baten, kan u de gehele woning of enkele kamers verhuren voor korte periodes. Daarnaast mag u ook ontbijt serveren, dit op voorwaarde dat u een voedselvergunning heeft. Tot slot mag u ook schoonmaakdiensten in de verhuurde delen aanbieden. In dat geval spreken we eigenlijk over de uitbating van een B&B.

Hier vindt u vier tips over de opstart van een B&B in het buitenland.

Algemene voorwaarden van een Casa Rural

Allereerst dient de woning een traditioneel karakter te hebben. Het ’traditionele karakter’ wordt autonoom bepaald door de gemeente. Nieuwbouw in moderne stijl kan niet.

Daarnaast mag de woning maximaal twee verdiepingen tellen en mogen er maximaal 16 gasten tegelijkertijd verblijven. Tot slot is het verplicht om informatie over de lokale bezienswaardigheden, apothekers en bankinstellingen te geven, bijvoorbeeld door middel van brochures.

Technische voorwaarden van een Casa Rural

Er moet een stabiele elektriciteitsverbinding zijn (niet altijd gegarandeerd in het Spaans landbouwgebied). Ook dient het pand over drinkbaar water te beschikken. Tevens moet u opletten dat er een vergund systeem aanwezig is om afvalwater af te vloeien, zoals bijvoorbeeld een gecertificeerde septische put.

De woning moet beschikken over een verwarmingssyteem voor de gemeenschappelijke en de individuele kamers. De keuken en badkamers moeten over een ventilatiesysteem beschikken. Tot slot dient er een telefoonverbinding te zijn.

De gemeenschappelijke delen moeten ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er per gast ​​2 m² beschikbare ruimte in de eetkamer/living zijn, met een minimum van 14 m². Kamers moeten geïsoleerd zijn tegen geluid.

Veiligheidsvoorwaarden van een Casa Rural

De belangrijkste eisen zijn dat de woning beschikt over een EHBO-kit en dat de woning brandveilig is. Aangezien bosbranden wel eens kunnen voorkomen in het Spaanse binnenland, dient de woning ook hiertegen beschermd te zijn. Vraag hierover meer info bij de lokale gemeente.

Hoe een vergunning voor een Casa Rural aanvragen?

Het aanvragen van een vergunning voor een Casa Rural gebeurt in twee stappen.

Eerst zal u een vergunning bij de lokale gemeente moeten aanvragen via een Declaración Responsable. Wanneer uw woning zich effectief in een landbouwzone situeert (een boerderij), heeft u een bijkomende vergunning Declaración de Interés Comunitario nodig. Via die aanvraag vraagt u toestemming om af te wijken van de ruimtelijke plannen. In dat geval dient de grond minimum 5.000 m² groot te zijn.

In de tweede stap dient u uw woning te registreren in het Registro del Servicio Territorial de Turismo.

Lees meer over het verhuren van een woning in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands