Lenen voor een tweede verblijf: wat zijn de mogelijkheden?

Voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland kunt u zowel in België als in het gastland financiering bekomen. Dit artikel zal meer uitleg geven over lenen voor een tweede verblijf in het buitenland.

Lenen bij een Belgische bank

Bij uw huidige bank kunt u financiering bekomen via een woonkrediet. Concreet (her)neemt u dan een hypotheek op vastgoed in België, bijvoorbeeld uw reeds afbetaalde gezinswoning. Met andere woorden: voor de financiering van het buitenlands vastgoed vestigt u een hypotheek op uw Belgisch vastgoed.

Ook zijn bulletkredieten mogelijk. Met een bulletkrediet betaalt u enkel de periodieke interesten. Pas bij de vervaltermijn van de lening betaalt u het kapitaal in één keer af.

Doorgaans kunt u bij Belgische banken tot 80% van de buitenlandse investering lenen. Belangrijk is dat u investeert in een bestaande woning. Vaak staan banken weigerachtig om een koop op plan of de aankoop van een bouwgrond te financieren. Dit is echter afhankelijk van uw dossier: er zijn altijd wel uitzonderingen. Tot slot is ook voldoende terugbetaalcapaciteit noodzakelijk.

Belgische banken vragen vooraleer zij de lening ter beschikking stellen een bewijs van aankoop op. Dit is meestal een ontwerp van de notariële koopakte. Notarissen in Spanje en Portugal finaliseren het ontwerp van akte echter pas enkele dagen voor uw afspraak, zodat u mogelijks te weinig tijd heeft om de fondsen over te schrijven. Daarom is het belangrijk dat u op voorhand laat weten dat u gaat lenen, zodat we u tijdig een ontwerp kunnen bezorgen

Let op: mogelijks vraagt uw bank bij een koop op plan ook de bouwvergunning op. Niet alle projecten beschikken in de beginfase reeds over een goedgekeurde vergunning.

Lenen bij een Spaanse bank

Lenen voor een tweede verblijf kan ook via een lokale bank. Financiering verloopt dan via een hypotheek op het tweede verblijf. De kosten voor een hypotheek kunnen per bank sterk verschillen, maar in de regel mogen zij enkel de schattingskosten doorrekenen.

Lees meer over de kosten bij van een Spaanse hypotheek.

Om te kunnen lenen in Spanje heeft u als gezin veelal een minimaal fiscaal inkomen nodig van 48.000 euro per jaar. En u kunt lenen voor een looptijd van maximaal 20 jaar (met 75 jarige leeftijd als limiet).

Tot slot kunt u in de regel maximaal 70% van de koopprijs (exclusief kosten) lenen. Houd rekening met zo’n 12,5 – 14% bijkomende kosten.

Lees meer over de kosten van een de aankoop van een woning in de Costa Blanca, de regio Andalusië en Portugal.

Nadeel van een Spaanse of Portuguese hypotheek is dat de rentetarieven hoger zijn dan in België.

Hier vindt u 4 stappen om een hypotheek in Spanje aan te vragen.

Andere formules

Naast een klassieke hypotheek zijn er nog andere mogelijkheden om een tweede verblijf te financieren. Zo bieden Belgische banken ook via een voorschot op effecten krediet aan. Uw beleggingsportefeuille is dan het onderpand van de lening. Voor luxevastgoed zijn er dan weer internationale hypothecaire kredieten mogelijk.

Zijn er fiscale voordelen voor het lenen van een tweede verblijf?

Er zijn er inderdaad fiscale voordelen. Enerzijds kunt u beroep doen op de interestaftrek. Anderzijds kunt u de kapitaalaflossingen inbrengen in de fiscale korf voor langetermijnsparen. Vanaf 2024 vervalt het evenwel het voordeel van de fiscale korf voor het langetermijnsparen.

Lees meer over de fiscale voordelen voor het lenen voor een tweede verblijf in het buitenland.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands