Waardebepaling voor vastgoed in Spanje

Erft u vastgoed in Spanje? Bij de aangifte van nalatenschap dient u de verkoopwaarde van het vastgoed aan te geven. Wij merken evenwel dat de erfgenamen moeilijkheden ondervinden om het Spaans vastgoed correct te waarderen. Daarom kan ons kantoor u helpen met de waardebepaling voor vastgoed in Spanje.

De Spaanse belastingdienst heeft in 2022 immers een waarderingstool voor vastgoed uitgewerkt. De waarderingsmethode is onder andere gebaseerd op de verkoopprijzen van gelijkaardige panden in de regio. Hierdoor merken wij dat deze waarderingen overeenkomen met een realistische marktwaarde. De Spaanse fiscus aanvaardt deze referentiewaarde voor de aangifte van nalatenschap in Spanje.

Omdat de waarderingen vrij accuraat zijn aan de potentiële verkoopwaarde, kunt u deze schattingen gebruiken voor de aangifte van de Vlaamse erfbelasting. Hier vindt u meer informatie over de aangifte van een nalatenschap met vastgoed in Spanje.

Enkel Spaanse notarissen en Spaanse advocaten kunnen een schatting aanvragen bij de belastingdienst. Indien u wenst, kunnen wij een fiscale waardebepaling voor vastgoed in Spanje bekomen. We trachten u het fiscaal attest te bezorgen binnen de 10 werkdagen na ontvangst van uw gegevens. Dit attest kunt u dan gebruiken bij de aangifte van nalatenschap.

Welke documenten heeft u nodig?

Slechts één van de volgende stukken zijn nodig:

  • de factuur / belastingaanslag van de IBI of SUMA (niet het betalingsbewijs);
  • of de kadastrale fiche “descriptiva  y grafica”;
  • of de eigendomsakte van het vastgoed Spanje.

 

Met deze documenten kunnen we de aanvraag te starten.

Hoe werkt het?

Als u graag het fiscale attest van de Spaanse fiscus opvraagt, neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld via onderstaand contactformulier. Daarna ontvangt u van ons meer informatie over erven in Spanje.

Nederlands