kosten aankoop van een woning in Andalusía

Belastingen en kosten bij de aankoop van een woning in Andalusía

Als u overweegt om een woning te kopen aan de Costa del Sol, houd dan rekening met de bijkomende kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het type woning (nieuwbouw vs. herverkoop) en de aankoopprijs. Hieronder vindt u een overzicht van alle kosten bij de aankoop van een woning in Andalusía.

Lees meer over het aankoopproces in de Costa del Sol.

BTW voor nieuwbouw en koop op plan

Bij nieuwbouwwoningen en een koop op plan betaalt u 10% btw bovenop de aankoopprijs. Daarnaast bent u ook een zegelrecht verschuldigd van 1.5% op het aankoopbedrag.

Update oktober 2021: verlaagde belastingen voor onbepaalde duur

De Junta van Andalusië heeft de ITP en AJD verlaagd naar een respectievelijk vast tarief van 7% en 1,2%. 

Registratiebelasting bij herverkoop

Indien u een reeds bewoonde woning koopt, betaalt u registratiebelasting. In de Comunidad Andalusía is er een progressief tarief. Met een aankoopprijs tot 400.000 euro is het registratierecht 8%. Met een aankoopprijs van 400.001 euro tot 700.000 euro betaalt u 9%. Wanneer u een pand met waarde groter dan 700.000 euro wenst te kopen, is het registratierecht 10%.

Een voorbeeld: u koopt een woning van 800.000 euro. Op de eerste schijf van 400.000 euro bedraagt het registratierecht 32.000 euro. In de tweede schijf betaalt u 27.000 euro. Op de laatste schijf bent u 10.000 euro verschuldigd. Met een totale registratiebelasting van 69.000 euro zit u dan aan 8,63% registratiebelasting.

Belangrijk: de belasting is per koper. Indien u dus met twee personen een woning koopt van 800.000 euro en elks 50% eigenaar wordt, betaalt u in totaal slechts 64.000 euro. U valt dan immers beiden in de eerste schijf van 8%.

Deze belasting is lager dan bijvoorbeeld in de Costa Blanca, waar u 10% registratierechten betaalt.

Notaris- en registratiekosten

Ook het verlijden van de notariële akte behoort tot kosten bij de aankoop van een woning in de Costa del Sol. Deze kost is tevens afhankelijk van de koopprijs, maar u kan uitgaan van 500- 2.000 euro.
Het inschrijven van uw eigendomstitel in het kadaster bedraagt tussen de 350 – 1.000 euro.

Overzetten van nutsvoorzieningen

Dit is het overzetten van water- en elektriciteitscontracten op uw naam. Reken hier voor zo’n 500 euro.

Juridische kosten voor controle en begeleiding

De kosten voor het juridische onderzoek bedragen 1% van het aankoopbedrag + btw, met een bepaald minimum. Aangezien juristen en advocaten verantwoordelijk zijn voor de correcte afhandeling van de transactie, wordt er gewerkt met een percentage. De aansprakelijkheid voor een woning van 100.000 euro is immers aanzienlijk minder dan de aansprakelijkheid voor een woning van 800.000 euro.

Lees meer over de begeleiding van de aankoop van uw woning in Spanje.

Andere kosten

Andere administratieve kosten bedragen in zijn totaliteit zo’n 150 – 500 euro, waaronder bijvoorbeeld NIE-nummers, notariële volmachten, aanvragen van documenten etc.

Besluit

In de regio Costa del Sol betaalt u dus in zijn totaal zo’n 10 – 12% bovenop de aankoopprijs voor panden in herverkoop. Bij nieuwbouw of een koop op plan bedragen kosten bij de aankoop van een woning in Andalusía zo’n 12 – 14%.

Update april 2021

Dit bericht delen?

Glenn Janssens

Glenn Janssens is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgoedtransacties in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.