Financiering van luxevastgoed in Spanje

Wanneer u van plan bent om luxevastgoed in Spanje aan te kopen, kan het interessant zijn om beroep te doen op externe financiering. Dit artikel zal de financieringsmogelijkheden van luxevastgoed in Spanje bespreken.

Een klassiek woonkrediet

Laten we starten met de klassieke mogelijkheid om een tweede verblijf te financieren: een woonkrediet. Hierbij (her)neemt u een hypotheek op een onroerend goed in België. Een klassiek woonkrediet verloopt via uw Belgische bank.

Deze financiering is minder geschikt voor vastgoed in het hogere segment omwille van de beperkte mogelijkheden.

Let op: een Belgische bank zal doorgaans een ontwerp van de notariële koopakte van de Spaanse woning vragen vooraleer zij het krediet effectief uitbetaalt. In Spanje wordt dit ontwerp pas enkele dagen voor verlijden akte opgemaakt, waardoor de fondsen niet altijd tijdig kunnen worden overgemaakt. Verwittig uw adviseur in Spanje voorafgaandelijk dat u een lening heeft afgesloten zodat voorbereidingen kunnen worden getroffen.

Een Spaanse hypotheek

Een alternatief voor het woonkrediet is een Spaanse hypotheek. Bij Spaanse banken kunt u in de regel tot 70% van de aankoopprijs lenen. Deze kredietvorm is evenwel duur. Niet alleen zijn de Spaanse rentevoeten hoger, ook zijn er meer transactiekosten. Voor een Spaanse hypotheek kunt u terecht bij de Spaanse banken of een hypotheekbemiddelaar in Spanje.

Lees meer over een Spaanse hypotheek.

Een internationaal hypothecair krediet

In geval een internationaal hypothecair krediet wordt de hypotheek gevestigd door een buitenlandse bank op het onroerend goed in Spanje.

Deze financieringsvorm is doorgaans enkel mogelijk voor de aankoop van luxevastgoed.

De voorwaarden zijn echter interessanter dan een klassiek woonkrediet of Spaanse hypotheek. Daarnaast kunt u ook opteren voor een bulletformule.

Een internationaal hypothecair krediet wordt in principe verstrekt aan een vennootschap. U verwerft het onroerend goed dan via een vennootschap.

Lees meer over kopen met een vennootschap in Spanje.

Een voorschot op effecten

Met een voorschot op effecten investeert u een bepaald bedrag bij uw private bankier. In ruil kunt u aan flexibele voorwaarden lenen, zonder notariskosten. Uw beleggingsportefeuille geldt dan als onderpand van de lening.

Dankzij de flexibiliteit is ook deze financieringsvorm uitermate geschikt voor vastgoed in het hogere segment. Bovendien is er een interessante loan to value mogelijk en brengt uw beleggingsportefeuille inkomsten op. In combinatie met een internationaal hypothecair krediet is het mogelijk om meer dan 100% van de aankoopprijs te lenen.

Fiscaal voordeel van financiering?

Een financiering kan ook resulteren in een fiscaal voordeel. Zo is er in Spanje een vermogensbelasting, ook voor niet-residenten. Vanaf dat u een netto-vermogen in Spanje heeft groter dan 700.000 euro, worden de tarieven tussen 0,25% tot 2,5% toegepast. Via een financiering kunt u uw netto-vermogen verminderen en betaalt u dus geen of minder vermogensbelasting.

Update december 2020: het hoogste tarief wordt vanaf 2021 op nationaal niveau opgetrokken naar 3,50% voor netto-vermogens boven 10 miljoen euro.

Lees meer over de vermogensbelasting in Spanje.

Heeft u vragen over financiering van vastgoed in Spanje? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands