Spaanse belastingen en kosten op de aankoop van een tweede verblijf

In dit artikel bespreken we de verschillende Spaanse belastingen op de aankoop van een tweede verblijf. Daarnaast zijn er nog andere bijkomende taksen en kosten. Hieronder vindt u een opsomming.

Registratiebelasting (Impuesto de Transmisión Patrimonial) bij herverkoop

Wanneer u een onroerend goed aankoopt van een particulier betaalt u de registratiebelasting. De registratiebelasting is afhankelijk van de regio en het tarief situeert zich tussen de 6% en de 10% van het aankoopbedrag. In de Comunidad Valenciana bedraagt het tarief 10% op de aankoopwaarde van het onroerend goed. In Murcia bedraagt het tarief 8%.

Soms maakt men de splitsing tussen het onroerend goed en het meubilair om de registratiebelasting te verminderen. In Spanje bestaat er evenwel een overdrachtsbelasting op het meubilair. Het tarief is wederom afhankelijk van de regio. In Valencia bedraagt het tarief 6%.

BTW en zegelrecht bij nieuwbouw

Als u nieuwbouw koopt, dan betaalt u btw in de plaats van de registratierechten. Het tarief wordt ook hier bepaald door de verschillende regio’s. In de Cominidad Valenciana  bedraagt het tarief 10%. In 2023 is er een tarief van 11% voor woningen met een waarde van hoger dan 1.000.000 EUR.

Daarnaast is er in drie situaties het zegelrecht van toepassing. Zo zal de meest voorkomende situatie nieuwbouw zijn. Ook indien u een hypothecaire lening afsluit, zal u een zegelrecht betalen. Vaak wordt er tot slot vergeten dat er ook een zegelrecht verschuldigd is bij een verbouwing/uitbreiding van uw pand.

Het zegelrecht bedraagt in Comunidad Valenciana 1,5%. Op nieuwbouw betaalt u dus sowieso 10% btw en 1,5% zegelrecht.

In principe geldt het btw-tarief ook voor extra’s en meerwerken. Echter zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Op sommige meerwerken betaalt u immers het standaardtarief van 21% btw. Hier vindt u meer informatie over btw bij nieuwbouw in Spanje.

Notaris- en registratiekosten

Naast deze belastingen betaalt u ook notaris- en kadasterkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de transactiewaarde van het onroerend goed. Ruim gezien situeren deze kosten zich rond de 0,15% – 1,5% van de aankoopwaarde. Hoe hoger de aankoopwaarde, hoe lager de kosten procentueel zullen zijn. Een voorbeeld: de notaris- en registratiekosten voor de aankoop van een onroerend goed ter waarde van 100.000 euro zullen zo’n 1.100 euro bedragen.

Juridische kosten

De erelonen van advocaten en de kosten van controles op het pand bedragen zich tussen de 1% en de 2% van de transactiewaarde.

Makelaarskosten

Tot slot is het mogelijk dat u uw makelaar dient te betalen voor zijn diensten. In dat geval zullen deze kosten uiteraard ook de totale kostprijs verhogen.

Hypotheek

Als u overweegt om een hypothecaire lening af te sluiten ter financiering van uw woning,  dan houdt u best rekening met extra kosten. Hier vindt u de kosten van een hypotheek in Spanje.

Besluit

Exclusief eventuele makelaarskosten betaalt u zo’n 12,50% – 15% belastingen en kosten bovenop de aankoopwaarde van het onroerend goed. Als u geïnteresseerd bent in de aankoop van een woning in Spanje, kunt u hier meer informatie vinden over het aankoopproces van een Spaans onroerend goed.

Update: december 2022.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands