Btw bij nieuwbouw in Spanje: wat met meerwerken of extra’s?

Bij de aankoop van een nieuwbouw in Spanje of een koop op plan betaalt u 10% btw. Daarnaast is er een zegelrecht (AJD) van 1,2, 1,5 of 2% op de koopprijs exclusief btw, naargelang de autonome regio. Echter dient u op te letten voor het btw-tarief voor latere meerwerken of extra’s. Daarom geeft dit artikel meer uitleg over btw bij nieuwbouw in Spanje.

Lees meer over de aankoopkosten van vastgoed in Spanje.

Wanneer betaalt u 10% btw?

In principe betaalt u 10% btw + het zegelrecht op elke nieuwbouwwoning of bij een koop op plan gelegen in het Spaanse vaste land en de Balearen. In de Canarisch eilanden is er geen btw, maar wel een een gelijkaardig systeem: de IGIC. Dit artikel beperkt zich tot de btw.

Hier vindt u meer informatie over de aankoopkosten van vastgoed in de Canarische eilanden.

Wat met meerwerken of extra’s?

Ook is het de algemene regel dat u 10% btw + het zegelrecht betaalt op alle meerwerken of alle extra’s die u na het sluiten van de koopovereenkomst bestelt. Indien de kostprijs van de installatie of materialen in totaal meer dan 40% van de totale kostprijs van het werk bedragen, bedraagt het btw-tarief evenwel 21%. Het typevoorbeeld is een airco-installatie.

Daarnaast is het belangrijk om weten dat alle meerwerken of extra’s die u bestelt na het verlijden van de koopakte worden belast aan 21% btw. Hetzelfde geldt voor meerwerken of extra’s die u bestelt bij een andere partij dan de promotor. Daarom is het aan te raden om deze werken ineens mee op te nemen in de koopakte.

Een voorbeeld. U koopt een nieuwbouwwoning van 200.000,00 EUR exclusief btw in Alicante. Het toepasselijke btw-tarief is 10%. Het zegelrecht bedraagt 1,50%. In totaal een kostprijs van 23.000,00 EUR. U beslist om ook een pergola en een zwembad bij te bestellen ter waarde van 35.000,00 EUR. Indien u deze werken opneemt in de akte, en dus worden geleverd door de promotor, betaalt u hierop eveneens 10% btw + een zegelrecht van 1,50%. Kostprijs: 4.025,00 euro. Als deze werken echter worden geleverd na het verlijden van de akte of door een andere partij dan de promotor, betaalt u 21% btw. De kostprijs is dan 7.350,00 EUR.

Waar op letten als u nieuwbouw koopt in Spanje?

Wat met een garage of parkeerplaats?

Een garage of een parkeerplaats hebben doorgaans een aparte inschrijving in het registratiekantoor en het kadaster. Het zijn dus aparte onroerende goederen, naast de woning. Als u een nieuwbouwgarage of staanplaats zonder woning koopt, is het algemeen tarief van 21% btw + het zegelrecht van toepassing. Het gebruikelijke scenario is echter dat u een garage of staanplaats samen met de nieuwbouwwoning koopt. In dat geval is het btw-tarief 10% + het zegelrecht van toepassing op voorwaarde dat zowel de woning als de staanplaats in dezelfde akte worden opgenomen.

Hierop is wederom een uitzondering. Er kunnen maximaal twee garages of staanplaatsen aan het btw-tarief van 10% worden verkocht. Een derde garage of staanplaats valt dus onder het tarief van 21% btw.

Besluit: btw bij nieuwbouw in Spanje.

Indien u overweegt om meerwerken te bestellen bij de aankoop van een nieuwbouw of als u een staanplaats of garage wenst, is het aan te raden om deze punten mee op te nemen in de koopakte van de woning. Op die manier geniet u van het verlaagde btw-tarief van 10%.

Hier vindt u meer informatie over het koopproces van nieuwbouw in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands