Aankoop van vastgoed op de Canarische Eilanden: kosten

Vastgoed kopen op de Canarische Eilanden: de bijkomende kosten op de aankoop van een woning zijn er doorgaans lager. Dit artikel zal u een overzicht geven van de verschillende kosten als u overweegt om een tweede verblijf te kopen op de Canarische Eilanden.

U koopt nieuwbouw

In principe betaalt u op een nieuwbouwwoning btw. Op de Canarische Eilanden bestaat er echter geen btw. Wel is er een gelijkaardige belasting: de IGIC. De tarieven zijn evenwel veel lager in vergelijking met het Spaanse vasteland. Zo wordt de aankoop van nieuwbouwwoningen met 7% IGIC belast. In de rest van Spanje is dat 10% btw.

Daarnaast is er een zegelrecht van 1% op de aankoopprijs. Ook dit tarief is laag in vergelijking met de andere autonome regio’s in Spanje. Vanuit een belastingoogpunt is nieuwbouw kopen op de Canarische Eilanden dus erg goedkoop.

Hier vindt u 5 tips over kopen op plan in Spanje.

U koopt een bestaande woning (herverkoop)

Als u een bestaande woning koopt, betaalt u geen btw. Net zoals in de rest van Spanje is er dan wel de ITP of het registratierecht. Op de Canarische Eilanden bedraagt het tarief 6.5% op de aankoopprijs. Ook hier zijn de Canarische Eilanden dus goedkoop. Aan de Costa Blanca bedraagt het tarief bijvoorbeeld 10% en in Murcia 8%.

Erelonen van de notaris

Ongeacht nieuwbouw of herverkoop, zal u ook de notariskosten dienen te betalen. De erelonen van een notaris zijn gelijkaardig aan de rest van Spanje en afhankelijk van de koopprijs. Reken zo’n 800 à 1200 euro.

Erelonen van uw raadsman

Omdat de taken van de notaris in Spanje beperkt zijn, is bijstand van een onafhankelijke raadsman nodig. De Spaanse notaris – in tegenstelling tot zijn Belgische collega – controleert de juridische situatie van een woning niet. Zo worden de eventuele schulden en onbetaalde rekeningen, de eigendomssituatie en de stedenbouwkundige situatie niet onderzocht. Om dit te laten nakijken, heeft u een advocaat of jurist nodig. Reken hiervoor zo’n 1% op de aankoopprijs.

Lees meer over de Spaanse notaris.

Kosten inschrijven kadaster

Om uw eigendomsrecht te vrijwaren, dient u uw nieuwe titels in te schrijven in het kadaster. In principe doet de notaris dat niet voor u. Deze kosten zijn eveneens afhankelijk van de aankoopprijs, maar zijn doorgaans zo’n 400 euro.

Kosten van een hypotheek

Als u een hypotheek afsluit op de Canarische Eilanden, bent u 1% zegelrecht verschuldigd op het ontleende bedrag + risico’s. Daarnaast zijn er nog andere kosten.

Hier vindt u meer uitleg over de kosten van een hypotheek in Spanje.

Andere kosten

Tot slot zijn er nog een aantal administratieve kosten zoals het overschakelen van de nutsvoorzieningen. Deze kosten verschillen per maatschappij.

Besluit

Vastgoed kopen op de Canarische Eilanden is in vergelijking met de andere Spaanse regio’s goedkoop. Dit dankzij de erg lage belastingen. Doorgaans bedragen de totale bijkomende kosten zo’n 10% op de aankoopprijs.

Lees meer over de bijkomende kosten aan de Costa Blanca en Andalusië.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands