Hypotheek in Spanje: wat zijn de kosten?

Update december 2018 – Wanneer u als Belg of Nederlander een woning in Spanje wenst te kopen, kunt u een hypotheek in Spanje overwegen. Er is immers een goedgekeurd wetsvoorstel waarbij de banken verantwoordelijk zullen zijn voor het grootste deel van de kosten voor het aanvragen van een hypothecaire lening. De inwerkingtreding van deze wet is voorzien op maart 2019.

Dit artikel zet alle kosten van een hypotheek in Spanje op een rij.

Taxatiekosten

Vooraleer de bank een hypotheek mag uitschrijven, dient een erkende schatter de waarde van de woning te bepalen. Deze taxatiekosten zijn te betalen door de aanvrager van de hypotheek in Spanje. De prijs is afhankelijk van de bank tot bank, maar ga uit van zo’n 0,1% van de waarde van de woning. Deze kosten blijven voor uw rekening.

Notariskosten en registratie in kadaster

Indien u een hypotheek afsluit bij de aankoop van een woning in Spanje, zal de notaris twee notariële akten opstellen: de koopakte en de hypotheek. Daarnaast dient de hypotheek ook ingeschreven te worden in het kadaster. Op heden zijn deze kosten voor uw rekening, maar vanaf dat de nieuwe wet in werking treedt, vervallen deze kosten, tenzij u extra clausules laat opnemen in de notariële akte.

Zegelrechten

De Spaanse regio’s heffen een zegelrecht (AJD – Actos Juridicos Documentados) op  tussen 115% en 200% van de waarde van de hypotheek. Dit percentage verschilt van bank tot bank, aangezien het percentage wordt berekend op basis van het risico dat de bank neemt bij het uitschrijven van de lening.  Dit noemt men de responsabilidad hipotecario. Daarom was het aan te raden om verschillende Spaanse banken te vergelijken.

Sinds november 2018 zijn de zegelrechten ten laste van de banken.

Het tarief  is afhankelijk van regio tot regio. In de Comunidad Valenciana bedraagt het tarief 1,50%.

Een voorbeeld. U sluit een hypothecaire lening af ter waarde van 200.000 euro. De belastbare basis bij Bank X bedraagt 160% van de hypotheek. De belastbare basis bedraagt hier 320.000 euro. Het zegelrecht bedraagt met 1,50% dan 4.800 euro. Indien de bank evenwel een hoger percentage moet hanteren, bijvoorbeeld 180% van de hypotheek, is het 600 euro meer. Deze belasting is nu dus voor rekening van de bank.

Lees meer over de aankoopkosten van een verblijf in Spanje.

Verzekeringen

Sommige banken zullen bedingen dat u bij hen een brandverzekering en/of een levensverzekering afsluit.

Administratiekosten

De administratiekosten zijn vanaf maart 2019 voor rekening van de bank. Echter zien we in praktijk dat banken creatief zijn met de aanrekening van dergelijke kosten.

Verbrekingsvergoeding

In een vorig bericht werd toegelicht dat bepaalde banken in Spanje doorgaans een goedkope verbrekingsvergoeding hanteren. Dit kan interessant zijn indien u koopt als pure investering. De nieuwe hypotheekwet legt eveneens de verbrekingsvergoeding vast.

Lees meer over de verbrekingsvergoeding.

Andere aankoopkosten

Naast de kosten voor de hypotheek in Spanje, zijn er ook de reguliere aankoopkosten.

Lees meer over de aankoopkosten van een woning in Spanje.

Besluit

Vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe wet zullen de kosten voor een hypotheek in Spanje aanzienlijk dalen. De vraag is echter in welke mate de banken deze kosten kunnen doorrekenen. Daarom is het belangrijk dat u goed vergelijkt.

Heeft u vragen over lenen in Spanje? Confianz kan samen met onze partners vrijblijvend nagaan welke banken de voordeligste hypotheken en voorwaarden aanbieden.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands