Een Spaanse hypotheek aanvragen: 4 stappen

Een Spaanse hypotheek aanvragen is zeker mogelijk voor Belgen en Nederlanders. U hoeft ook niet woonachtig te zijn in Spanje. Een aanvraag kan gebeuren vanuit uw thuisland. In dit artikel vindt u meer informatie over de stappen om een hypotheek in Spanje aan te vragen voor de aankoop van vastgoed.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Stap 1. De financiële analyse van uw situatie door de Spaanse bank

In de eerste stap zal de Spaanse bank uw financiële situatie analyseren. Houd er rekening mee dat de bank uw financiële informatie (bijvoorbeeld loonfiches, belastingaangifte, bewijs eigen middelen, attest schuldenstand etc.) zal opvragen in het Engels, het Frans of het Spaans. Wij kunnen u hiervoor in contact brengen met een vertaler.

Stap 2. De waardebepaling van de woning

Nadat u de preliminaire goedkeuring heeft ontvangen over uw financiële situatie, zal de bank een schatter aanstellen. Deze schatter maakt een waardebepaling op van de woning. Op basis van deze waardebepaling gaat u kunnen lenen. Doorgaans kunt u 50 – 70% van de geschatte waarde lenen. 

Let op: De schatter houdt ook rekening met de juridische situatie van het goed. Een rustieke woning kan bijvoorbeeld uit verschillende percelen bestaan. Een schatter kan dan elk perceel apart schatten, wat kan resulteren in een lagere waarde.

Lees meer over de juridische controles bij de aankoop van Spaans vastgoed.

Stap 3. Het kredietvoorstel

Als het schattingsverslag werd afgeleverd, zal u een concreet kredietvoorstel ontvangen: de “FEIN” (Ficha Europea de Información Normalizada). In dit document vindt u de voorwaarden van het krediet. Als u akkoord gaat met het voorstel en er een notaris wordt aangesteld, zal de bank het kredietvoorstel uploaden op het notarisplatform. Hierna start er een afkoelperiode van minimaal 10 dagen. Binnen de afkoelperiode kunt u de koopakte niet ondertekenen.

Hier vindt u meer informatie over de gebruikelijke voorwaarden van een Spaanse hypotheek. 

Stap 4: Het verlijden van de akte

Als u met de verkoper een datum overeenkomt om de koopakte te verlijden, dient u eerst nog een informatiememorandum (Acta de Transparencia) te ondertekenen bij de Spaanse notaris. De notaris legt u dan de voorwaarden van het krediet uit. Pas na verloop van 24 uren kunt u de eigenlijke koopakte en hypotheekakte ondertekenen.

Deze drie ondertekeningen (informatiememorandum de koopakte – de hypotheekakte) kunnen gebeuren met een notariële volmacht. U hoeft dus niet ter plaatse te zijn om de aankoop te finaliseren.

Hier vindt u meer informatie over een notariële volmacht.

Wat is de doorlooptijd van een Spaanse hypotheek aanvragen?

Voornamelijk de eerste en de tweede stap kunnen enige tijd duren. De financiële analyse neemt doorgaans 2 weken in beslag na ontvangst van alle gevraagde documenten. De waardebepaling kan ook twee weken duren. Daarna dient u nog rekening te houden met +/- 2 weken voor de opmaak van het kredietvoorstel.

Hier vindt u de valkuilen van een Spaanse hypotheek.

Wat zijn de kosten van een Spaanse hypotheek?

Volgens de Spaanse regelgeving zijn de meeste kosten ten laste van de bank. Denk bijvoorbeeld aan de notaris- en registratiekosten en het zegelrecht. De kosten van de schatter zijn voor u. In praktijk zal de bank echter een aantal administratieve kosten doorrekenen.

Lees meer over de kosten van een Spaanse hypotheek.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands