Hoe bieden op een woning in Spanje?

Wat als u uw ideale Spaanse woning heeft gevonden? Wat zijn dan de te ondernemen stappen? In dit artikel vindt u meer informatie over bieden op een woning in Spanje.

Stap 1: Bieden op een woning in Spanje

In Spanje kunt u volgens de plaatselijke gebruiken op elke manier uw prijs overmaken aan de verkoper of makelaar. U kunt dus zowel schriftelijk (e-mail, whatsapp, sms etc.) uw bod overmaken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in België, bent u in principe niet gebonden aan deze prijs. De verkoper kan nog een tegenbod doen, waarop u dan weer kan reageren. Zolang dit bod niet wordt geformaliseerd in een contract, bent u niet gebonden.

Let op: het kan zijn dat de makelaar vraagt om een bod uit te brengen via een bodformulier en reeds vraagt om een betaling uit te voeren. Doorgaans is dit document een reservatie. Bekijk dan alvast de reservatievoorwaarden, zoals de mogelijkheid om de betaling later te kunnen recupereren.

Hier vindt u 5 tips over de onderhandeling van de aankoop van een woning in Spanje.

Stap 2: U heeft een akkoord over de prijs

Eens er een akkoord is over de prijs, zal de verkoper of makelaar een contract opmaken. Dit contract kan een reservatiecontract of een onderhandse koopovereenkomst zijn.

Een reservatiecontract is vergelijkbaar met een optie. In ruil voor een aanbetaling kan de verkoper de woning gedurende een afgesproken periode niet meer verkopen aan derden. Binnen de optieperiode kunt u alle juridische controles (laten) uitvoeren. Mochten er dan schulden of bouwovertredingen zijn aan het goed, kunt u hiervoor de nodige garanties opnemen in de onderhandse koopovereenkomst.

De onderhandse koopovereenkomst of compromis is een bindende overeenkomst waarbij u tot aankoop overgaat. U aanvaardt de aankoop op basis van de voorwaarden vermeld in deze overeenkomst. Ook is er een aanbetaling van doorgaans 10% van de koopprijs, welke niet recupereerbaar is mocht u zonder geldige reden van de koop afzien. Daarom is het belangrijk om eerst te werken met een reservatiecontract, zodat u tijd heeft voor de de controles op het pand.

Stuur ons gerust de documenten door die u ontvangt van de verkoper of makelaar. Dan kijken wij deze documenten alvast voor u na.

Waarom u beter niet onmiddellijk de compromis tekent.

Stap 3: Start van de controles

Na ondertekening van de reservatie, kunnen we starten met de controles op het onroerend goed. Deze controles houden onder andere in:

  • eigendomssituatie (kan de verkoper wel geldig verkopen?)
  • schuldenstaat
  • stedenbouwkundige situatie

Op basis van de resultaten wordt dan de onderhandse koopovereenkomst opgemaakt.

 

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

* indicates requiredDit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands