Reservatiecontract en eerste aanbetaling

Nadat u woningen bent gaan bekijken en een leuk pand heeft gevonden in Spanje, zal de makelaar u vragen om een reservatiecontract (contrato de reserva) te ondertekenen. Met dit contract kan de woning gedurende een bepaalde termijn niet meer worden verkocht aan andere geïnteresseerden.

Binnen die periode kan u de woning en/of de promotor juridisch laten onderzoeken naar eventuele gebreken zoals schulden, bouwovertredingen en de aanwezigheid van attesten. In geval dat u een woning op plan koopt, zal er ook due diligence nodig zijn naar de bouwpromotor toe.

Lees meer over het koopproces in Spanje.

Eerste aanbetaling

Na de ondertekening van de aanbetaling zal u tevens gevraagd worden om ter plaatse een eerste aanbetaling te doen van tussen de 2.500 – 6.000 euro via credit card of overschrijving. Dit bedrag fungeert eigenlijk als een waarborg. De aanbetaling bent u immers kwijt als u afziet van de koop.

Het is echter mogelijk om in het reservatiecontract een clausule op te nemen die u het recht geeft om af te zien van de koop indien het juridisch onderzoek uitwijst dat er onregelmatigheden zijn. In dat geval kan u afzien van de koop en uw aanbetaling volledig of gedeeltelijk recupereren.

Volledige terugbetaling is in principe de regel indien zo’n clausule werd opgenomen in het reservatiecontract. Natuurlijk kunnen er altijd discussies ontstaan. Een cliënt zag bijvoorbeeld af van de koop nadat hij de verkoper de opdracht gaf om bepaalde technische onderzoeken te laten uitvoeren door een architect. De kosten van de architect werden dan ook afgetrokken van de aanbetaling. Houd hiermee rekening als u specifieke technische vragen stelt aan de verkoper.

Let op: terugbetaling is niet de regel bij aankoop van nieuwbouw.

Aan wie betaal ik de aanbetaling?

Indien u voorafgaandelijk aan het ondertekenen van een reservatiecontract een advocaat aanstelt, kan u opteren om de aanbetaling te doen op de derdenrekening. Op die manier zal u vermijden dat de makelaar of verkoper weigert om u terug te betalen indien er gebreken zijn aan de woning.

Het komt vaak voor dat de aanbetaling wordt gestort op de rekening van de makelaar. Het is niet zo dat dit per definitie leidt tot problemen. Er zijn zeker betrouwbare makelaars op de markt, ook Spaanse makelaars.

We raden wel af om de aanbetaling te doen op de rekening van de verkoper. Dit kan een particuliere verkoper of Spaans bouwpromotor zijn. Wanneer u bijvoorbeeld op plan koopt, is het aan te raden om de derdenrekening van uw eigen advocaat te gebruiken. Als de bouwpromotor dan niet volledig in orde zou zijn, kan u de aanbetaling toch recupereren.

Lees meer over kopen op plan in Spanje.

Wanneer verlies ik het recht op terugbetaling?

U verliest het recht op terugbetaling van de eerste aanbetaling wanneer u de termijn in het reservatiecontract laat verstrijken (lees: besluit om niet te kopen) of wanneer u de tweede aanbetaling van 10% niet kan betalen. Afhankelijk van het reservatiecontract kunnen er nog andere redenen zijn. Dit moet worden nagekeken.

Lees meer over wat te doen bij een miskoop.

Wat na het reservatiecontract en onderzoek?

Als u besluit om te kopen, wordt het compromis (contrato de compraventa) opgesteld. U doet dan een tweede aanbetaling van 10% van het koopbedrag.

Het is belangrijk dat u het compromis pas tekent wanneer u zekerheid heeft over de juridische situatie van de woning. Het compromis is immers een bindende koop- verkoopovereenkomst waarvan u niet meer kan afzien. Aan de hand van een praktijk voorbeeld leggen we uit waarom u het compromis best niet te snel ondertekend.

Kom te weten wat Confianz voor u kan doen indien u besluit om een tweede verblijf te kopen in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands