De notariële volmacht: voordelen in Spanje

Vaak worden vastgoedtransacties in Spanje afgehandeld via een notariële volmacht. Dit is immers een gemakkelijke manier van werken als u niet zelf voor de Spaanse notaris wenst te verschijnen.

Wat is een notariële volmacht?

Met een notariële volmacht geeft u uw vertegenwoordiger – bijvoorbeeld Confianz – de bevoegdheid om namens u bepaalde handelingen te stellen, zoals bijvoorbeeld het formeel afhandelen van een koop, het aanvragen van een NIE-nummer,  het afwikkelen van de nalatenschap etc.

Wanneer is een notariële volmacht aan te raden?

In praktijk zijn er twee redenen waarom cliënten kiezen om te werken met een notariële volmacht.

De eerste reden gaat over de planning van de aktedatum. Een Spaanse notaris bevestigt doorgaans pas +/- 10 dagen voor het verlijden van de akte de aktedatum. Vaak is het dan niet evident om bijvoorbeeld nog vliegtickets te boeken, uw planning te wijzigen of om verlof aan te vragen. Een notariële volmacht zorgt dus voor meer flexibiliteit.

Lees meer over de taken van de notaris in Spanje.

Tip: als u gebruikmaakt van een vertegenwoordiger, vraag dan aan uw makelaar om een video door te sturen over de staat van de woning. Zo kunt u nog nakijken of er gebreken zijn.

De tweede reden is dat u niet voor elke formaliteit naar Spanje hoeft af te reizen. Denk aan een Spaanse bankrekening, opvragen van bankgaranties en officiële documenten, aanvragen van een NIE-nummer, overdracht nutsvoorzieningen, etc. U hoeft dus zelf geen stappen meer te ondernemen.

Hoe maak ik een notariële volmacht op?

Een notariële volmacht is een juridisch document, vaak opgesteld in het Spaans. Confianz kan de specifieke tekst voor u opmaken.

U heeft drie opties om een notariële volmacht te laten verlijden. De eerste en eenvoudigste optie is voor een Spaanse notaris. Dit kunt u bijvoorbeeld doen terwijl u nog in Spanje bent nadat u een woning heeft gevonden en u het reservatiecontract heeft getekend bij de makelaar. De erelonen voor een Spaanse notaris bedragen zo’n 100 à 150 euro.

Lees meer over het reservatiecontract.

De tweede optie is om de akte te laten verlijden in het Spaans consulaat te Brussel. De Spaanse Consul heeft immers een notariële bevoegdheid. Dit kost zo’n 50 euro, maar u dient wel op voorhand alle documenten door te sturen en een afspraak te maken. Confianz kan u hiermee bijstaan.

De derde optie is de volmacht te laten verlijden voor een Belgische notaris. Daarna dient de akte nog gelegaliseerd te worden via apostille. Een beëdigde vertaling kan in sommige gevallen ook nodig zijn. Reken zo’n 650 euro aan kosten. Ook hier kunnen wij u bijstaan.

Geen tijd voor een notariële volmacht?

De opmaak van een notariële volmacht kan enkele weken in beslag nemen. Indien u hiervoor evenwel geen tijd heeft, kunt u ook opteren voor een mandato verbal. Hiermee kan uw raadsman voor u de akte tekenen, op voorwaarde dat u later een akte van ratificatie tekent.

Lees meer over een mandato verbal.

Update: januari 2022

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands