NIE-nummer aanvragen

Wanneer u voor de eerste keer iets in Spanje koopt, zal u een NIE-nummer moeten aanvragen. Dit artikel bespreekt hoe u dit nummer kan aanvragen.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.


Wat is een NIE-nummer?

Een NIE-nummer is een uniek identificatienummer van niet-residenten voor de Spaanse belastingen. Wanneer u bijvoorbeeld een woning in Spanje koopt, zal u in eerste instantie de jaarlijkse niet-residenten belastingen verschuldigd zijn. Zonder Spaans identificatienummer kunt u de aankoopbelastingen niet betalen. Als u een woning samen met meerdere personen koopt (bv. met uw partner) dan heeft u beiden een NIE-nummer nodig.

Er zijn vier manieren om een NIE-nummer aan te vragen.

In Spanje

Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatse bent, Spaans kent en veel tijd heeft.

Hier vindt u meer informatie over hoe u in Spanje een NIE-nummer aanvraagt. 

Bij een aankoop zal er in praktijk tussen het ondertekenen van het reservatiecontract en de compromis een periode zijn waarin de juridische controles op de woning worden uitgevoerd. Binnen die periode wordt dan ineens de afspraak vastgelegd. Het komt voor dat u een dag voor de afspraak met de notaris het NIE-nummer gaat halen.

In uw thuisland (België of Nederland)

Een andere manier om uw NIE-nummer aan te vragen, is via het Spaanse consulaat in uw thuisland. In België is het consulaat gelegen te Brussel, in Nederland te Amsterdam. In praktijk is dit de goedkoopste manier om het identificatienummer aan te vragen, maar tevens de traagste. Een afspraak vastleggen duurt in België meestal zo’n twee maanden. Na uw bezoek aan het consulaat ontvangt u het NIE-nummer binnen 20 werkdagen via e-mail.

Via een volmacht in Spanje

De gemakkelijkste manier om een NIE-nummer aan te vragen is via een notariële volmacht in Spanje. Nadat u het reservatiecontract heeft ondertekend, geeft u bijvoorbeeld uw plaatselijke raadsman een volmacht via de notaris. 

Via een volmacht in uw thuisland

Ook in bijvoorbeeld België of Nederland kan u een notariële volmacht bekomen om een NIE-nummer aan te vragen. Die volmacht moet dan worden gelegaliseerd, zodat de volmacht geldig is voor de notaris in Spanje. Deze methode is het eenvoudigste om een NIE-nummer aan te vragen, omdat u zich dan geen zorgen hoeft te maken over enige administratie.

 

Welke formulieren dien ik in te vullen?

U dient het formulier EX15 en het formulier 790-12 voor te bereiden, dit per aanvrager.

Wat is de doorlooptijd van een aanvraag?

Het is momenteel heel druk bij de NIE-diensten. We merken dat de verantwoordelijke politiediensten overbelast zijn. Daarom dient u rekening te houden met een doorlooptijd van enkele maanden vooraleer u een afspraak bekomt. Bent u van plan om op korte termijn een woning in Spanje te kopen? Start dan alvast met de NIE-aanvraag. Dat zal u veel tijd besparen.

Lees meer over het koopproces in Spanje.

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands