Wat is de Cedula de Habitabilidad?

Wanneer u een woning koopt in Spanje, is het belangrijk dat het Cedula de Habitabilidad aanwezig is. Dit artikel legt uit waarom.

Wat is dit?

De Cedula de Habitabilidad of Licencia de Primera o Segunda Ocupación toont aan dat uw appartement of villa voldoet aan de lokale woningnormen. Dit document wordt uitgereikt door de gemeente. U kan de Cedula de Habitabilidad vergelijken met het conformiteitsattest in België.

Waarom is de Cedula de Habitabilidad belangrijk bij nieuwbouw?

Het attest maakt uw verblijf vanuit een juridisch oogpunt ‘bewoonbaar’. In geval dat u koopt op plan of investeert in een nieuwbouwwoning, is dit document dus cruciaal. Zonder dit attest kan er immers geen aansluiting van water of elektriciteit zijn.

Sinds juli 2008 kan een nieuwbouwwoning niet verkocht worden zonder Cedula de Habitabilidad. Met andere woorden: zonder dit attest kunnen notarissen en het kadaster de eigendomstitels niet overschrijven.  Dit heeft als gevolg dat de notariële koopakte van een koop op plan niet kan worden gefinaliseerd. Als u dus een koop op plan doet, is het aan te raden om de laatste schijven niet te betalen zolang de promotor niet in orde is met zijn vergunningen en attesten.

Lees meer tips over kopen op plan in Spanje.

Is de Cedula de Habitabilidad belangrijk bij herverkoop?

Vanuit een juridisch oogpunt heeft u als verkoper van een herverkoop geen Cedula de Habitabilidad nodig. Commercieel kan dit wel gevolgen hebben. In sommige Spaanse gemeentes heeft de koper het attest nodig om de aansluiting van de nutsvoorzieningen over te kunnen zetten op zijn naam.

De attesten voor de meeste woningen in herverkoop waren initieel geldig voor een periode van 5 jaar . Deze periode werd verlengd naar 10 jaar. Op heden hebben nieuwe attesten bij nieuwbouw geen vervaltermijn meer.

Indien u echter meldingsplichtige wijzigingen aan uw onroerend goed aanbrengt, moet u een nieuw conformiteitsattest aanvragen.

Wat bij verhuur?

In een eerder artikel lichtten we de verschillende verplichtingen toe om uw verblijf te kunnen verhuren. Het is zo dat u zonder Cedula de Habitabilidad geen woning mag verhuren aan toeristen. Dit is voornamelijk een probleem bij oudere woningen in herverkoop, aangezien het attest vaak niet meer geldig of actueel is.

Lees meer over de verplichtingen bij verhuren in Spanje.

Hoe aanvragen?

Dit attest kan u aanvragen kan bij de lokale gemeente. In de ene gemeente verloopt dit vlotter dan in de andere.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands