Hoe bereid ik mij voor op een aankoop in Spanje?

Of u nu op zoek bent naar een vakantiehuis, een investering of een permanente verblijfplaats, een aankoop in Spanje is een belangrijke beslissing die zorgvuldige voorbereiding vereist. Het proces verloopt anders dan in uw thuisland en daarom is een goede voorbereiding essentieel om teleurstellingen en onverwachte problemen te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige stappen om uzelf optimaal voor te bereiden op de aankoop van een woning in Spanje.

Doe uitgebreid onderzoek

Begin met een grondig onderzoek van de Spaanse vastgoedmarkt. Leer meer over de verschillende regio’s, steden en dorpen in Spanje en identificeer welke omgeving het best bij uw behoeften, levensstijl en verwachtingen past. Onderzoek ook de lokale vastgoedprijzen en marktomstandigheden om een realistisch beeld te krijgen van wat u kunt verwachten.

Stel een budget vast

Bepaal uw budget voor de aankoop in Spanje en houd rekening met alle kosten, inclusief aankoopkosten, belastingen, notaris- en registratiekosten. Dit helpt u om gericht te zoeken binnen je financiële mogelijkheden en voorkomt dat u overhaaste of onhaalbare beslissingen neemt.

Hier vindt u meer informatie over de aankoopkosten in Andalusië, Catalonië, Costa Blanca, Murcia, Tenerife en Ibiza.

Overweeg financiering voor uw aankoop in Spanje

U kunt als buitenlander in Spanje financiering bekomen. De gebruikelijke financieringsvorm is een Spaanse hypotheek. Hierbij kunt u doorgaans 60 – 70% lenen, en met een maximale maandelijkse afbetaling van +/- 40% van uw maandelijks inkomen (criteria verschillen per bank).

Daarnaast kunt u ook in België lenen voor een tweede verblijf in Spanje, op voorwaarde dat u een onderpand heeft in België. Denk bijvoorbeeld aan de (her)opname van hypothecair krediet op Belgisch vastgoed of een beleggingsportefeuille.

Let op: zowel Belgische als Spaanse banken hanteren strengere voorwaarden voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. De eigen inbreng zal hoger zijn.

Hier vindt u meer informatie over lenen voor vastgoed in Spanje.

Zoek professioneel advies

Schakel professionele hulp in om u door het proces te leiden. Een ervaren makelaar kan je helpen bij het vinden van geschikte woningen en kan u een beter beeld geven over het te verwachten huurrendement.

Ook een jurist of advocaat is belangrijk. Wij kunnen u bijvoorbeeld adviseren over de juridische aspecten en ervoor zorgen dat de aankoop soepel én veilig verloopt.

Hier vindt u meer informatie over aankoopbegeleiding.

Controleer de juridische status van het eigendom

Laat een grondig juridisch onderzoek uitvoeren naar het eigendom om ervoor te zorgen dat er geen openstaande schulden, hypotheken of andere juridische geschillen zijn die uw aankoop kunnen bemoeilijken. Dit voorkomt toekomstige problemen, teleurstellingen en kosten op de lange termijn.

Let op: een Spaanse notaris staat niet garant voor de veiligheid van uw aankoop.

Hier vindt u meer informatie over het koopproces in Spanje.

Begrijp de belastingen en kosten

Maak uzelf vertrouwd met de belastingen en kosten die gepaard gaan met het bezit van een woning in Spanje. Er zijn immers een aantal jaarlijkse kosten. Denk aan belastingen en kosten van de gemeenschap van mede-eigenaars.

Hier vindt u meer informatie over de jaarlijkse kosten.

Plan meerdere bezichtigingen

Plan bezoeken aan verschillende eigendommen om een goed idee te krijgen van wat beschikbaar is op de markt. Neem de tijd om verschillende buurten te verkennen en let op factoren zoals bereikbaarheid (luchthaven), voorzieningen en nabijgelegen diensten.

Onderhandel slim

Onderhandelen over de prijs is gebruikelijk in de Spaanse vastgoedmarkt bij woning in herverkoop. Werk samen met een makelaar om een redelijk bod te doen op basis van marktonderzoek en vergelijkbare eigendommen. Een bod in Spanje is in praktijk niet bindend.

Als er een akkoord bereikt over de prijs en de eventuele andere voorwaarden, is de eerste stap een reservatiecontract. Hiermee neemt u een optie voor de woning gedurende een periode van +/- 20 werkdagen. Binnen deze periode kunt u dan starten met de controles op de woning. Het is belangrijk dat u nog geen koopovereenkomst ondertekent, want dan verbindt u zich tot aankoop en betaalt u 10% van de koopprijs.

Hier vindt u meer informatie over het reservatiecontract.

Besluit

Kortom, een aankoop in Spanje vereist grondig onderzoek, professioneel advies en zorgvuldige planning. Door deze stappen te volgen, kunt u zich optimaal voorbereiden en genieten van een vlotte en succesvolle aankoopervaring in dit prachtige land.

Heeft u nog vragen over de aankoop van een woning in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op of plan een afspraak in.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands