Een huis kopen in Ibiza: wat zijn de kosten?

Wanneer u gaat kopen in Ibiza, zijn er bovenop de aankoopprijs nog een aantal kosten en belastingen te betalen. Ibiza behoort tot de Balearen, samen met o.a. Mallorca, Menorca en Formentera. De Balearen hebben, net zoals andere autonome regio’s in Spanje, een eigen belastingregime voor vastgoedtransacties. Dit artikel zal meer uitleg geven over de bijkomende belastingen en kosten in de Balearen.

Registratierechten bij herverkoop (vanaf 2023)

Bij de aankoop van een bestaande woning betaalt u registratierechten (ITP.) In de Balearen is er een progressief tarief van 8% tot 13% op de aankoopprijs. Tot 400.000 euro betaalt u 8%, op de tweede schijf tot 600.000 euro 9%, op de derde schijf tot 1.000.000 euro 10% en boven 1.000.000 euro 12%. Tot slot is er de schijf van 13% vanaf 2.000.000 EUR. De schijven worden toegepast op de totale waarde van de woning en daarna wordt de belasting verdeeld over het aantal kopers.

Btw en een zegelrecht bij nieuwbouw

Als u een nieuwbouw koopt, betaalt u in principe geen registratierechten. Er wordt dan wel een vast tarief van 10% btw gerekend. Daarnaast betaalt u een zegelrecht voor eerste inschrijving van 1,5% op de aankoopprijs.

Indien u opteert voor een gesplitste aankoop, betaalt u op het vruchtgebruik registratierechten en op de blote eigendom btw.

Lees meer over de gesplitste aankoop.

Notariskosten en registratiekantoor

Naast de belastingen, bent u als koper ook gehouden om de erelonen van de notaris en de inschrijving van uw eigendomstitel in het kadaster te betalen. Deze kosten zijn eveneens afhankelijk van de aankoopprijs, maar situeren zich rond de 2000 euro.

Let op: de notaris in Spanje heeft niet dezelfde taken als een notaris in België of Nederland. Hij doet geen controles op het onroerend goed.

Lees meer over de notaris in Spanje.

Vermogensbelasting

Weet dat er een vermogensbelasting in Spanje bestaat. Indien u als niet-resident in Spanje een onroerend goed bezit met een waarde groter dan 700.000 euro, betaalt u vermogensbelasting. De tarieven situeren zich tussen 0,20% en 2,50%.

U kunt ook opteren voor het lokale regime van de Balearen. In dat geval kunt u vanaf 2024 genieten van een vrijstelling van 3.000.000 euro, met de progressieve tarieven tussen 0,28% en 3,45%.

Lees meer over de vermogensbelasting in Spanje

Kosten van een hypotheek

Een manier om vermogensbelasting te vermijden is kopen met een hypothecair krediet.

U kunt opteren voor een een hypotheek bij een Spaanse bank. Voor het afsluiten van een hypothecair krediet in de Balearen betaalt u bijkomend 1,2% zegelrecht op het geleende bedrag.

Voor woningen in het hogere segment, kunt u ook een internationaal hypothecair krediet afsluiten. De voorwaarden van deze kredietvorm zijn aanzienlijk gunstiger dan een lening via een Spaanse bank. Indien u hierover meer informatie wenst, neem dan gerust contact op.

Lees meer over de kosten van een hypotheek in Spanje.

Andere kosten kopen in Ibiza

Tot slot kunnen er nog andere kosten zijn, zoals het overzetten van water- en elektriciteit, bankkosten, kosten voor een bankcheque, opzetten van een vennootschap, etc.

Eens u eigenaar bent, zult u jaarlijks belastingen betalen op het bezit van uw onroerend goed, zoals de niet-residenten belasting, gemeentebelasting (IBI) en de afvalbelasting.

 

Heeft u vragen over kopen in Ibiza of de Balearen? Neem gerust contact op.

 

Laatste update: december 2023

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands