Hoe meerwaardebelasting in Spanje verminderen?

Wanneer u een onroerend goed in Spanje verkoopt of schenkt, betaalt u als particulier meerwaardebelasting op de werkelijke meerwaarde. Voor niet-residenten is er een vast tarief van 19%. Voor residenten is er een progressief tarief tot 23%.

De nationale meerwaardebelasting is niet te verwarren met de plusvalia muncipal. Deze belasting is een gemeentelijke meerwaardebelasting op de kadastrale meerwaarde.

Dit artikel zal bespreken hoe u de nationale meerwaardebelasting in Spanje kunt verminderen.

Verklein de belastbare basis

De traditionele manier om de meerwaardebelasting in Spanje te verminderen, is de kostenaftrek. U kunt aan- en verkoopkosten aftrekken van de gerealiseerde meerwaarde. Deze kosten zijn:

  • erelonen van advocaten of juristen;
  • erelonen van notarissen;
  • kosten van het land register;
  • registratierechten of btw;
  • plusvalia muncipal;
  • commissies van de makelaar.

Kosten omtrent een hypotheek of lening zijn in principe niet aftrekbaar.

Wat met renovatiewerken en verbouwingen?

Stel dat u een Spaanse woning heeft verbouwd, waardoor de waarde van het pand is gestegen. U mag deze kosten in mindering brengen op voorwaarde dat u facturen kunt voorleggen én dat u de (vergunde) uitbreidingen meldde aan het kadaster.

Indien u renovatie- of verbeteringswerken heeft uitgevoerd, kunt u deze kosten aftrekken als u de facturen heeft. Deze kosten houden bijvoorbeeld in: nieuwe keuken, nieuwe vloer, vernieuwd dak, installatie van een airco etc.

Let op: als u koopt met een niet-Spaanse vennootschap geldt in principe dezelfde kostenaftrek.

Tip: zorg ervoor dat alle facturen vermelding maken van uw NIE-nummer.

Lees meer over de meerwaardebelasting bij zelf bouwen in Spanje.

Volledige vrijstelling voor 65-plussers

Als 65-plusser bent u volledig vrijgesteld van de meerwaardebelasting  op voorwaarde dat u resident bent in Spanje. De vrijstelling geldt op de verkoop van uw gezinswoning (vivienda habitual), namelijk het onroerend goed dat u gedurende de afgelopen drie jaren bewoonde.

Er kan afgeweken worden van de 3-jarige periode als u aantoont dat er uitzonderlijke omstandigheden zijn, zoals een echtscheiding, een ongeval, precaire gezondheid, wijziging van professionele activiteit, etc.

65-Plussers die resident zijn komen ook in aanmerking van een volledige vrijstelling van de meerwaardebelasting op een andere woning dan de gezinswoning. U bent minstens 3 jaar fiscaal resident geweest in Spanje en u investeert de opbrengsten binnen 6 maanden in een pensioenplan. Er is evenwel een limiet van 240.000 euro.

Volledige vrijstelling voor andere Spaanse residenten

Indien u als Spaans resident jonger bent dan 65 jaar, kunt zich eveneens beroepen op een volledige vrijstelling van de meerwaardebelasting. Er zijn echter een aantal voorwaarden.

Zo heeft de verkoop betrekking op uw gezinswoning waarin u gedurende een periode van minstens 3 jaar verbleef. Bovendien dient u binnen de 2 jaar de verkoopopbrengst te investeren in een nieuwe gezinswoning. Die nieuwe gezinswoning mag zich overal in de EU bevinden, bijvoorbeeld in België. Ook moet u de nieuwe gezinswoning minstens drie jaar gaan bewonen.

De vrijstelling is niet volledig als u uw verkoopopbrengsten slechts gedeeltelijk investeert in een nieuwe gezinswoning.

Ook hier kan er afgeweken worden van de driejarige periode als u aantoont dat er een uitzonderlijke situatie is.

Lees meer over de meerwaardebelasting in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands