Kopen in de Costa Brava: wat zijn de kosten?

U overweegt om vastgoed te kopen in de Costa Brava? Houd dan rekening met de transactiekosten. Daarom zal dit artikel de aankoopkosten van vastgoed in Catalonië bespreken.

U koopt een woning in herverkoop

In principe betaalt u bij een woning in herverkoop registratierechten (Impuesto sobre transmisiones patrimoniales of ITP). De autonome regio’s in Spanje kunnen deze belasting zelf invullen.

Het algemeen tarief in Catalonië bedraagt 10%. Er zijn evenwel uitzonderingen. Zo is het tarief 5% voor jongeren onder de 33 jaar met een beperkt inkomen, grote families en mensen met een beperking. Voorwaarde is dat zij hun domicilie verplaatsen naar de woning.

Daarnaast is er een tarief van 7% voor erfgoed. Voor vastgoed met aankoopwaarde hoger dan 1.000.000 euro bedraagt het tarief 11%.

Lees meer over de praktische kant van het koopproces.

U koopt nieuwbouw

Als u nieuwbouw koopt, betaalt u geen registratierechten. In dat geval is de btw van toepassing. De btw wordt in tegenstelling tot de registratierechten op nationaal niveau geregeld. Voor residentiële woningen bedraagt de btw 10%.

Naast de btw is er ook een zegelrecht (Actos jurídicos documentados of AJD). Het zegelrecht wordt dan weer geregeld door de autonome regio’s. In Catalonië is het zegelrecht 1,5% bovenop de aankoopprijs.

Lees meer over het koopproces bij nieuwbouw.

Notaris- en registratiekosten

De notariskosten zijn afhankelijk van de aankoopprijs en situeren zich tussen de 1200 en 1800 euro. Ook betaalt u de inschrijving van uw titels in het eigendomsregister en het kadaster. Dit kost zo’n 400 à 600 euro, wederom afhankelijk van de aankoopprijs.

Belangrijk om weten is dat de notaris in Spanje uw belangen niet behartigt. U bent zelf verantwoordelijk voor de juridische controles van de woning.

Lees meer over de taken van de Spaanse notaris.

Juridische ondersteuning

Omdat de notaris in Spanje geen onderzoeken uitvoert, is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een raadsman. Problemen zijn vaak bouwovertredingen, schulden, bankgaranties etc. Deze controles vinden best plaats vooraleer u de compromis ondertekent. Op die manier voorkomt u eventuele verrassingen. De kosten van begeleiding bedragen doorgaans 1% van de aankoopprijs + btw.

Lees meer over veilig kopen in Spanje.

Andere kosten

Tot slot zijn er nog een aantal kleine kosten. Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van nutsvoorzieningen, het aanvragen van NIE-nummers en eventuele bankkosten.

Besluit

Vastgoed kopen in de Costa Brava gaat gepaard met zo’n 12 à 13% kosten bovenop de aankoopprijs bij herverkoop. Voor nieuwbouw kunt u dan zo’n 14 à 15% van de aankoopprijs rekenen.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands