Een verhuurlicentie aanvragen in Spanje: een overzicht

De regelgeving voor vakantieverhuur in Spanje is afhankelijk van de autonome regio. Er gelden dus andere regels in de Costa Blanca (Valencia – Benidorm – Alicante – Torrevieja) dan in de Costa del Sol (Malaga – Marbella – Estepona), in de Costa Calida (Murcia) en Costa Brava (Girona). Daarom vindt u in dit artikel een samenvatting per regio over een verhuurlicentie aanvragen.

Verhuurlicentie aanvragen: algemene regels

Ongeacht in welke regio u wenst te verhuren, zijn er ook een aantal gemeenschappelijke regels.

Wanneer uw woning of appartement bijvoorbeeld deel uitmaakt van een vereniging van mede-eigenaars, is het belangrijk dat er geen verbod is op vakantieverhuur. De algemene vergadering van mede-eigenaars kan met een 3/5 meerderheid beslissen om vakantieverhuur te verbieden. Een dergelijk verbod geldt evenwel enkel voor de toekomstige licenties. De bestaande verhuurlicenties in het complex blijven behouden. Hier vindt u meer informatie over de vereniging van mede-eigenaars in Spanje.

Daarnaast dient uw woning of appartement te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo dient er een conformiteitsattest te zijn en mogen er geen bouwovertredingen zijn.

Ook dient u over een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te beschikken voor fysieke schade door bijvoorbeeld ongevallen bij huurders.

Costa Blanca

In de Costa Blanca zal u een aanvraag starten bij de gemeente waarin uw woning is gelegen. Zij beoordelen dan of de verhuuractiviteit wel past in de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het aantal reeds toegekende licenties, de aanwezige hotels of het residentiële karakter van de omgeving. De gemeente kan dus een aanvraag weigeren, zodat u geen verhuurlicentie kan bekomen. Indien de gemeente evenwel positief antwoordt, kunt u uw aanvraag verderzetten bij de Generalitat Valenciana en en uw verhuurnummer verkrijgen (VT-nummer). Met uw registratie kunt u starten met verhuren. Houd rekening dat, afhankelijk van gemeente tot gemeente, de doorlooptijd van een aanvraag van 2 weken tot een jaar in beslag kan nemen.

Let op: van stad tot stad kunnen er nog beperkingen zijn. Zo is niet mogelijk om in bepaalde districten van Valencia-stad vakantie te verhuren of mag u enkel op het gelijkvloers en de eerste verdieping van een appartementsgebouw verhuren.

Hier vindt u meer informatie over de verhuurwetgeving in de Comunidad Valenciana.

Costa Calida

In de Costa Calida is de aanvraagprocedure eenvoudiger. U kunt rechtstreeks een licentie aanvragen bij de Región de Murcia via een Declaración Responsable. Het blijft evenwel belangrijk dat uw woning voldoet aan de woningnormen. In Murcia neemt een aanvraagprocedure 10 dagen tot 30 dagen in beslag.

Hier vindt u meer informatie over een verhuurlicentie in Murcia.

Costa del Sol

In de Costa del Sol is er een gelijkaardige procedure als in de Costa Calida. U dient het conformiteitsattest (Licencia de Ocupación) voor te leggen, waarna u op basis van een aanvraagformulier (Declaración Responsable) het verhuurnummer kunt aanvragen. De procedure verloopt volledig online en de doorlooptijd gaat van 1 tot 14 dagen.

Hier vindt u meer informatie over verhuren in Andalusië.

Costa Brava

In Catalonië is er een gelijkaardige procedure zoals bij de Costa Blanca. U dient over een HUT-nummer ((Habitatge d’Ús Turístic)) te beschikken. Om een HUT-nummer aan te vragen, dient u eerst een goedkeuring te krijgen van de gemeente. Pas na goedkeuring van de gemeente, kunt u het HUT-nummer aanvragen bij de Generalitat van Catalonië. De doorlooptijd is afhankelijk van de gemeente. In de ene gemeente gaat het bijzonder snel, maar bij de naburige gemeente kan het enkele maanden duren.

Let op: afhankelijk van de stad kunnen er bijkomende verplichtingen zijn. Zo gelden er belemmeringen in bepaalde wijken van Barcelona-stad.

Lees meer over een HUT-nummer aanvragen in Catalonië.

Besluit

Een verhuurlicentie aanvragen kan pas na het verlijden van de koopakte. Als u interesse heeft in Spaans vastgoed om te verhuren, is het belangrijk dat u op voorhand laat nagaan of de woning in aanmerking komt voor een verhuurlicentie. Dit onderzoek kan gebeuren tijdens de reservatieperiode.

Heeft u vragen over verhuren in Spanje of over een verhuurlicentie aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands