Een verhuurlicentie aanvragen in de Costa Blanca

Als u vastgoed in de Comunidad Valenciana (regio Costa Blanca: Valencia, Alicante, Torrevieja) wenst te verhuren op korte termijn via promotiekanalen, heeft u een verhuurlicentie nodig. Daarom zal dit artikel in vier stappen uitleggen hoe u een verhuurlicentie kunt aanvragen.

De onderstaande video is een samenvatting van deze blog gemaakt met behulp van artificiële intelligentie.

Lees meer over de toeristische verhuurwetgeving in de Comunidad Valenciana.

1. Controleer de statuten van de mede-eigendom

De mede-eigenaars in een urbanisatie of appartementsgebouw kunnen in de algemene vergadering van mede-eigenaars met een 3/5 meerderheid beslissen om toeristische verhuur te verbieden. Bovendien kan de gemeenschap bijkomende voorwaarden opleggen voor de toeristische appartementen, zoals een extra bijdrage van maximaal 20% van de gemeenschappelijke kosten.

Vooraleer u besluit om te verhuren, controleert u dus best de statuten van de mede-eigendom.

Lees meer over de jaarlijkse kosten van een woning in Spanje.

2. Beschik over het conformiteitsattest

Vooraleer u kunt verhuren, dient uw verblijf te voldoen aan de lokale woningnormen. De gemeente stelt deze normen vast. Aan de hand van Cedula de Habitabilidad of De­clara­ción re­spons­able de se­gunda ocu­pa­ción toont u aan dat uw onroerend goed aan de vereisten voldoet.

Zonder conformiteitsattest kunt u niet verhuren aan toeristen. Een conformiteitsattest is voornamelijk een probleem bij bestaande woningen. Als er in het verleden renovaties of uitbreidingen plaatsvonden, kunt u niet zomaar een nieuw conformiteitsattest aanvragen.

Lees meer over het conformiteitsattest.

3. Vraag goedkeuring aan de gemeente: de visto bueno

Naast het conformiteitsattest, zal de gemeente oordelen over de comptabiliteit van uw verhuuractiviteit met het stedenbouwkundig plan, het Plan General de Ordenación Urbanistica. U heeft dus toestemming van de gemeente nodig, de visito bueno, om regelmatig te verhuren aan toeristen.

De gemeente kan dan kijken naar de gevolgen van toerisme op de lokale gemeenschap, welke wijken reeds een voldoende aanbod aan toeristische appartementen hebben, etc. Zo kunnen gemeenten een maximum aan toeristische appartementen toestaan.

Daarom is het niet altijd mogelijk om een verhuurlicentie te verkrijgen. In bepaalde gemeenten zoals Valencia-stad zijn de regels aanzienlijk verstrengd. In sommige gemeenten met veel nieuwbouwprojecten of hotels weigert men nieuwe aanvragen omwille van de reeds vele beschikbare toeristische accommodaties.

4. De eigenlijke aanvraag van de verhuurlicentie

Eens u het conformiteitsattest en de goedkeuring van de gemeente heeft, kunt u de verhuurlicentie aanvragen bij een Registro del Servicio Territorial de Turismo. U vult dan het formulier DECLARACIÓN RESPONSABLE REFERENTE A VIVIENDAS DE USO TURÍSTICO in. Dit is een verklaring op eer waarin u aangeeft dat uw woning voldoet aan de toeristische wetgeving.

Wat na uw aanvraag?

Naast de verhuurlicentie, ontvangt u ook een registratienummer. U dient aan de voordeur van uw woning een bord te hangen waarop dit registratienummer duidelijk zichtbaar is.

Daarnaast moet u zich aanmelden bij een plaatselijk politiekantoor om uw logingegevens op te vragen voor de registratie van uw gasten.

Belastingen

Op uw verhuurinkomsten betaalt u niet-residentenbelasting. Ook bent u mogelijks verplicht om btw aan te rekenen aan uw huurders.

Lees meer over de belastingen op huurinkomsten in Spanje.

Heeft u vragen over de toeristische wetgeving of wenst een verhuurlicentie aan te vragen? Neem dan gerust contact op.

 

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands