Verhuren in Catalonië: vakantieverhuur strikt gereglementeerd

Wanneer u uw tweede verblijf op regelmatige basis verhuurt voor periodes korter dan één maand, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Daarom vindt u in dit artikel meer uitleg over verhuren in Catalonië.

Ik verhuur mijn tweede verblijf: wat zijn viviendas de uso turístico?

Er is sprake van een vivienda de usu turístico wanneer u:

  • buiten uw professionele activiteit om
  • als private eigenaar
  • op regelmatige basis (= meer dan 2 keer per jaar)
  • uw gehele tweede verblijf verhuurt
  • voor periodes korter dan 31 dagen
  • in ruil voor een prijs

Indien uw verhuuractiviteit aan de bovenstaande criteria voldoet, heeft u een vivienda de usu turístico. Er is dan sprake van vakantieverhuur.

Wat zijn de voorwaarden om te mogen verhuren in Catalonië?

Allereerst dient de woning over een conformiteitsattest te beschikken (licencia de primera ocupación / cédula de habitabilidad). Dit attest bevestigt dat het goed voldoet aan de lokale woningnormen. Ook bepaalt het conformiteitsattest het maximaal aantal toegelaten bewoners. Dit aantal dient u te respecteren bij verhuur.

In geval dat het goed gelegen is in een urbanisatie of appartementsgebouw, mogen de statuten van de vereniging van mede-eigenaars (VME) vakantieverhuur niet verbieden.

Daarnaast zijn er een aantal praktische voorwaarden. Denk aan de woning voldoende bemeubelen, voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsnormen en beschikken over een noodnummer. Tevens is een klachtenformulier verplicht.

Voornamelijk het conformiteitsattest en de VME vormen het grootste obstakel om legaal te verhuren. Deze punten laat u best nakijken vooraleer u tot aankoop overgaat.

Hier vindt u enkele aandachtspunten over kopen in Spanje.

Mijn woning of appartement voldoet aan de voorwaarden: wat nu?

Eens uw vastgoed voldoet aan de basisvoorwaarden, dient u een verhuurlicentie (Habitatge d’Ús Turístic) / HUT-nummer te bekomen. De aanvraag van een verhuurlicentie gebeurt in twee stappen.

In de eerste stap dient u de aanvraag in bij de gemeente. De procedure, de kostprijs en beoordeling van de aanvraag verschillen per gemeente. In de ene gemeente is dit een loutere formaliteit. In de andere gemeente beoordeelt men de aanvraag ten gronde.

Met de tweede stap wordt uw aanvraag doorgestuurd naar de Generalitat van Catalonië en krijgt u het HUT-nummer. Vanaf ontvangst van dit nummer kunt u starten.

Ik heb mijn licentie: zijn er nog andere verplichtingen?

Ja. Enerzijds zijn er fiscale verplichtingen. Zo zult u een toerismebelasting moeten aanrekenen aan de gasten. Ook dient u mogelijks 10% btw te heffen. Tot slot dient u uw huuropbrengsten aan te geven in de niet-residenten belasting.

Anderzijds zijn er administratieve verplichtingen. U zal uw gasten bijvoorbeeld moeten registreren bij de politie binnen 24 uur na aankomst. Daarnaast kunt u de woning niet zelf bewonen. Het betreft dus enkel een tweede verblijf.

U mag ook niet meer diensten aanbieden dan schoonmaak en bijstand bij kleine herstellingen. Zo niet dient u zich te registeren als een onderneming.

Tevens is het niet toegelaten om individuele kamers te verhuren. Dit valt immers onder een ander type huur met specifieke verplichtingen.

Lees meer over belastingen op een tweede verblijf in Spanje.

Verhuren in Catalonië zonder verhuurlicentie?

U riskeert dan boetes en zelfs een verbod. Deze boetes kunnen oplopen tot 16.000 EUR. Weet dat de Catalaanse overheden overtreders opsporen. Zij hebben controleurs in dienst die zowel ter plaatse kijken als illegale vakantieverhuringen zoeken via het internet. Vooral Barcelona treedt actief op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands