Verhuren in Murcia: wanneer heb ik een licentie nodig?

Zoals in eerdere artikels over verhuren in Spanje aangegeven, kunt u niet meer zo maar verhuren in Spanje aan toeristen. De Spaanse wetgever legt immers extra verplichtingen op. De regels verschillen echter van regio tot regio. Zo is de wetgeving verschillend in Valencia, Andalusië, Catalonië etc. Dit artikel zal de wetgeving voor toeristische verhuur in de Comunidad Murcia toelichten (Decreto 75/2005) .

Verhuren in Murcia : wanneer is de wetgeving voor toeristische verhuur van toepassing?

U dient een licentie aan te vragen wanneer u tegen vergoeding een accommodatie verhuurt die:

 • gemeubeld en instapklaar is;
 • wordt geadverteerd via online- of offline kanalen (Airbnb, HomeAway, Bookings.com, lokale blaadjes etc.) en;
 • aan toeristen.

Het is irrelevant of u enkel kamers verhuurt, dan wel de hele accommodatie ter beschikking stelt. Zowel kamers in een B&B als een vakantiewoning verhuren aan toeristen kwalificeren beide als toeristische verhuur.

Het toeristische karakter is vaak een feitenkwestie met de verblijfsduur als belangrijke indicatie. Doorgaans heeft een verblijf van zo’n twee maanden geen toeristisch karakter meer. Zo is bijvoorbeeld verhuren aan overwinteraars geen toeristische verhuur.

Wat zijn de minimale eisen van toeristische huur?

De minimale voorzieningen zijn:

 • beschikbaarheid van warm en koud water;
 • elektriciteit en voldoende werkende verlichting;
 • een werkende tv;
 • voldoende sanitaire voorzieningen;
 • woningverzekering met dekking van huurders.

De contactinformatie van de eigenaar of het verhuurbedrijf moet zichtbaar zijn in de accommodatie. Hetzelfde geldt voor de noodnummers. De eigenaar dient eveneens huisregels voor gasten op te maken.

Hoe werkt de aanvraagprocedure?

Aan de hand van een verklaring op eer kunt u de licentie aanvragen. Hiermee geeft u dan aan dat de accommodatie aan de minimale voorzieningen voldoet. U voegt hierbij een overzicht toe waarin de volgende punten zijn opgenomen:

 • adres van de woning;
 • maximaal aantal personen die tegelijkertijd in de vakantiewoning kunnen verblijven;
 • aantal badkamers;
 • aantal tv’s.

U ontvangt de licentie dan in principe binnen 3 maanden na aanvraag. Na aanvraag kunt u echter onmiddellijk starten met de verhuur. Indien u later de verhuuractiviteiten wenst te stoppen, dient u dit te melden aan de Afdeling Toerisme van Murcia.

Wat zijn mijn verplichtingen na de aanvraag?

Allereerst dient u het registratienummer en de huurprijzen van de accommodatie duidelijk zichtbaar te vermelden op alle advertenties. Ook zal u een klachtenformulier ter beschikking moeten stellen in de accommodatie, dit in het Spaans, Engels en Frans.

Daarnaast dient u voor elke check-in van nieuwe gasten een opkuis te voorzien. Bovendien moet het beddengoed minstens één keer per week worden vervangen.

Belangrijkste verplichting is dat u aan de politie uw gastenlijst doorgeeft.

Tot slot dient u uw huurinkomsten aan te geven. Let op: onlinekanalen zijn verplicht om bookingsgegevens door te geven aan de Spaanse fiscus. Hierdoor is de fiscus op de hoogte van uw huurinkomsten.

Lees meer over de belastingen op huurinkomsten in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands