Hoe geef ik mijn Spaanse inkomsten aan in België?

Nieuwsbrief mei 2020|Sinds deze week staat tax-on-web terug online. Dit betekent dat we onze aangifte voor inkomstenjaar 2019 mogen invullen. U heeft echter vastgoed in Spanje. Hoe vult u dan de aangifte correct in?

België belast Spaanse inkomsten verworven uit vastgoed in principe niet. Maar er is wel een aangifteplicht. Deze Spaanse inkomsten tellen immers mee voor de berekening van het progressief tarief in de personenbelasting. 

Als u niet verhuurt, wordt u belast op basis van het Spaans ‘kadastraal inkomen’. Indien uw wel verhuurt, gebeurt de berekening op basis van de werkelijke huurinkomsten.

Let op: vergeet uw Spaanse bankrekening ook niet aan te geven!

Hier vindt u gedetailleerde uitleg over berekening van de Belgische belastingen.

Wat met de Spaanse belastingen?

U woont in België en u verhuurt uw verblijf in Spanje niet? U heeft voor de aangifte van inkomstenjaar 2019 tijd tot 31 december 2020. Indien u dit jaar gekocht heeft, is de eerstvolgende aangifteplicht pas tegen 31 december 2021.

De belasting bij onverhuurde onroerende goederen wordt berekend op basis van het ‘kadastraal inkomen’. Om dit te berekenen, neemt u 1,10% of 2,00% van de valor catastral. U vindt dit bedrag op de fiche van de IBI of voor Alicante, de SUMA. Op het kadastraal inkomen past u het tarief van 19% toe om de uiteindelijke belasting te berekenen.

Indien u vastgoed verhuurt, is er een kwartaalaangifte. De belasting wordt dan berekend op basis van de werkelijke huuropbrengsten. Het tarief is eveneens 19%.

Lees meer over de niet-residenten belasting in Spanje.

Corona: moet u binnenkort een akte in Spanje tekenen?

Het ziet er naar uit dat we ten vroegste eind juni terug mogen reizen. Over de opening van de grenzen is immers nog geen duidelijkheid. Maar wat als u bijvoorbeeld begin juni een akte moet tekenen in Spanje? 

Twee mogelijkheden. Ofwel werkt u met een notariële volmacht bij een Belgische notaris. Ofwel werkt u met een mandato verbal. Hiermee kan uw raadsman u vertegenwoordigen op basis van een vermoeden van volmacht. Achteraf dient u de akte dan wel persoonlijk of middels notariële volmacht te ratificeren. 

Kom meer te weten over deze twee opties.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands