Uw woning verkopen in Spanje: hoe begint u eraan?

Een woning verkopen in Spanje verloopt anders dan de verkoop van Belgisch vastgoed. De rol van de notaris als adviseur wordt er grotendeels ingevuld door uw raadsman en makelaar. Hier vindt u de vijf stappen van het koopproces.

Stap 1: Vind een makelaar

Indien u zelf niet woonachtig bent in Spanje, zijn de diensten van een lokale makelaar quasi noodzakelijk. U kunt immers niet altijd op en af reizen voor een loutere bezichtiging. Bovendien heeft een makelaar vaak een internationaal publiek en kan er sneller een koper gevonden worden. De commissies van een makelaar variëren sterk per regio. Zo zult u in de Costa Blanca Zuid meer betalen dan in de regio rond Almería.

Stap 2: Vind een juridisch kantoor

Een juridisch kantoor staat u bij met de onderhandelingen voor de compromis en het ontwerp van akte. Daarnaast zorgen zij voor de opmaak van het juridisch dossier en de verzameling van de nodige documenten. Denk bijvoorbeeld aan het EPC-attest of het conformiteitsattest. Tevens kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de koper extra garanties vraagt (bij oude woningen) of dat de gemeente moet bevestigen dat er geen stedenbouwkundige inbreuken werden vastgesteld.

Ook na verkoop wordt u bijgestaan voor de aangifte van de nationale meerwaardebelasting, de plusvalia muncipal en eventueel de openstaande personenbelasting.

Om de hele procedure vlot te laten verlopen kunt u ook werken via een notariële volmacht. Hiermee kan uw juridisch kantoor het hele proces afhandelen zonder dat u naar Spanje moet reizen.

Lees meer over de nodige documenten voor de verkoop van een woning in Spanje.

Stap 3: De woning staat te koop

Eens het juridisch dossier werd voorbereid (om over te maken aan de raadsman van de koper) en de makelaar de woning te koop kan stellen, is het natuurlijk wachten op een koper. Wanneer een potentiële koper zich aanmeldt, zal er een reservatiecontract worden opgemaakt. Hiermee kunt u de woning gedurende een bepaalde periode niet meer te koop aanbieden aan derden. In ruil betaalt de koper een waarborgsom.

Stap 4: De onderhandelingen

Tijdens de reservatieperiode zal de koper zijn onderzoeken uitvoeren. Het is evenwel ongebruikelijk dat de koper punten aanhaalt om de afgesproken prijs te verminderen. De prijs in de reservatie staat doorgaans vast. Men kan wel vragen om bepaalde gebreken in orde te maken voor het verlijden van de akte. Dit moet dan – samen met de kostenverdeling – worden opgenomen in de compromis.

Bij ondertekening van de compromis ontvangt u normaliter 10% van de aankoopprijs op uw eigen rekening.

Stap 5: Verlijden akte

Uw woning verkopen in Spanje is definitief bij het verlijden van de akte. Hier geeft u de sleutels af en u ontvangt een Spaanse bankcheque. Het neemt zo’n week in beslag vooraleer de bank deze bankcheque heeft verwerkt en u het saldo op uw rekening ziet verschijnen. Houd er ook rekening mee dat de koper 3% van de aankoopprijs moet achterhouden voor de Spaanse schatkist.

Lees meer over het verkoopproces in Spanje.

Heeft u vragen over uw woning verkopen in Spanje? Neem gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands