Uw auto invoeren in Spanje

Een veelvoorkomende vraag van cliënten met verhuisplannen, gaat over een auto invoeren in Spanje. Daarom zal dit artikel meer uitleg geven over de procedure.

Lees meer over verhuizen naar Spanje.

Wanneer moet ik mijn auto invoeren in Spanje?

Als toerist of tweedeverblijver mag u met een niet-Spaanse nummerplaat gedurende 182 dagen per kalenderjaar rondrijden op de Spaanse wegen. Indien u dus niet van plan bent om te verhuizen naar Spanje, is een Belgische nummerplaat in orde. Als er evenwel vermoedens zijn dat u langer dan 182 dagen per jaar in Spanje rondrijdt met een Belgische nummerplaat, kan de Spaanse politie de wagen in beslag nemen. Ook is het mogelijk dat uw verzekering dan niet meer geldig is. Dit omdat de verzekeringspolissen doorgaans niet voorzien dat u het hele jaar door in het buitenland rijdt.

Wanneer u resident bent in Spanje, is het verboden om met een buitenlandse nummerplaat rond te rijden. U dient uw wagen te registreren binnen de 30 dagen na invoer.

Hoe importeer ik mijn wagen in Spanje?

Eerst dient u de wagen aan te melden bij de Jefatura Provincial de Trafico. U, of uw gevolmachtigde, moet zich persoonlijk tot de verkeersdienst wenden.

Daarna is er de technische keuring (Inspección Técnica de Vehículos of ITV). Hierbij dient u de aankoopfactuur, het certificaat van overeenstemming (en de Spaanse vertaling ervan), eventueel het homologatienummer, en het verzekeringsbewijs voor te leggen.

Nadat de technische controle heeft plaatsgevonden, kunt u de wagen inschrijven. U kunt nieuwe auto’s vrij van btw invoeren op voorwaarde dat u reeds btw betaalde in het land van aankoop. Als u de auto langer dan 6 maanden bezit, moet u ook geen gemeentelijke belasting betalen. Voor tweedehandswagens is er de belasting op de inverkeerstelling. Hiervan kunt u worden vrijgesteld als u binnen 2 maanden na emigratie de wagen importeert. Indien u de auto zonder btw kocht, dient u in Spanje wel btw te betalen. De belastingen zijn gebaseerd op de aankoopprijs, maar deze waarde wordt naargelang de ouderdom verminderd.

Tot slot ontvangt u na de inschrijving uw Spaanse nummerplaat.

Beluister ook onze podcast waarin we met een specialist het invoerproces bespreken.

Besluit

Een auto invoeren in Spanje is een zeer bureaucratische procedure. Bovendien is men bij de technische keuring zeer streng wat betreft bijkomende plaatsingen die niet op het conformiteitsattest vermeld staan (bv. zelfgeplaatste trekhaak). Daarom kan het gemakkelijker zijn om een nieuwe wagen te kopen in Spanje. Bij een professionele handelaar zal men wellicht de inschrijving voor u regelen.

Lees meer over belastingen als resident in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands