Verhuizen naar Spanje: praktische formaliteiten

Als u wil verhuizen naar Spanje moet u een aantal praktische formaliteiten in orde brengen. Dit artikel geeft een overzicht van de te volgen stappen.

Te ondernemen stappen in België

Vooraleer u vertrekt, zal u aan een aantal Belgische instanties moeten laten weten dat u gaat verhuizen naar Spanje.

Uw vertrek aangeven bij de gemeente

U moet bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar u bent ingeschreven melden dat u zal verhuizen naar Spanje. De gemeente zal u dan een getuigschrift van afvoering bezorgen, waarmee u zich later kan inschrijven in het Belgische consulaat te Spanje.

Uw vertrek aangeven bij de fiscus

Ook de fiscus zal willen weten dat u gaat verhuizen naar Spanje. U zal nog  een belastingaangifte moeten indien voor al uw inkomsten van het jaar waarin u vertrekt. Als u bijvoorbeeld uw hoofdverblijfplaats verandert op 2 september 2018, zal u nog voor de periode 1 januari 2018 –  1 september 2018 uw inkomsten moeten aangeven. Wanneer u na uw verhuis nog inkomsten uit België behoudt –  u verhuurt bijvoorbeeld een huis in België – bent u belastbaar volgens de Belgische belasting voor niet-inwoners.

Lees meer over de gevolgen van emigreren naar Spanje op uw belastingen.

Uw vertrek aangeven bij de mutualiteit

Om van uw sociale bescherming te kunnen blijven genieten, dient u de mutualiteit op de hoogte te brengen. In principe zullen de sociale rechten die u in België heeft opgebouwd gevrijwaard blijven en zal u van de Spaanse gezondheidszorg kunnen genieten. Ook blijven uw Belgische pensioenrechten behouden. U ontvangt dan het formulier S1 om u te kunnen inschrijven voor de ziekteverzekering in Spanje.

Let op: breng de mutualiteit goed minstens twee maanden voor uw vertrek op de hoogte van uw verhuis.

Bent u gepensioneerd?

In dat geval meldt u twee maanden voor uw vertrek uw verhuis ook aan de pensioendienst. Op die manier kunnen zij uw pensioen blijven uitbetalen. U vindt alle informatie op de website van de federale pensioendienst.

Te ondernemen stappen in Spanje

Eens u in Spanje bent aangekomen, bent u verplicht om u ter plaatste bij verschillende instanties te laten registreren.

Inschrijven als Europees inwoner

Binnen drie maanden na aankomst dient u zich te registreren bij het Register voor burgers van de Europese Unie in een Comisaría de Extranjería. U ontvangt dan een Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión Europea.

U  en uw familieleden dienen het formulier EX18 tweemaal in te vullen en de identiteitskaart voor te leggen. Als u van plan bent om te werken in Spanje zal u een arbeidsovereenkomst moeten voorleggen. Daarnaast dient u aan te tonen  dat uw werkgever u heeft ingeschreven in de Seguridad Social. Wanneer u als zelfstandige gaat werken, moet u aantonen dat u zichzelf heeft ingeschreven in de Seguridad Social. Indien u geen beroepsactiviteit heeft in Spanje, zal u moeten aantonen dat u over voldoende bestaansmiddelen beschikt en een ziekteverzekering heeft.

U zal ter plaatse een inschrijvingstaks moeten betalen.

Een NIE-nummer aanvragen voor residenten

Een NIE-nummer is een persoonlijk identificatienummer in Spanje. Bij uw inschrijving als Europees inwoner in Spanje zal u ineens ook het NIE-nummer krijgen. Het NIE-nummer is belangrijk voor uw inschrijving in de gemeente, communicatie met administratieve diensten en voor het betalen van uw belastingen.

Let op: het NIE-nummer voor residenten is anders dan het NIE-nummer voor niet-residenten. Een NIE-nummer voor niet-residenten heeft u bijvoorbeeld nodig als Belgisch inwoner met vastgoed in Spanje.

Lees meer over het koopproces van een woning in Spanje.

Inschrijven in de gemeente in Spanje

De inschrijving in het bevolkingsregister van de Spaanse gemeente gebeurt in het lokale gemeentehuis (junta municipal). U zal samen met een bewijs van woonplaats, uw NIE-nummer, uw identiteitskaart en een vertaald afschrift van de huwelijksakte moeten voorleggen. De inschrijving is belangrijk om een bewijs van woonst te verkrijgen, een bankrekening te openen en toegang te krijgen tot het lokale medische centrum. Daarnaast kan u ook kortingen krijgen voor gemeentelijke en culturele activiteiten.

Lees meer over de immigratieprocedure in Spanje.

Inschrijven in het Belgische consulaat

Tot slot kan u zich inschrijven in het lokale Belgische consulaat. Dit is niet verplicht. Het consulaat neemt de diensten over van een Belgische gemeente, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een Belgische identiteitskaart. Ook kan u gaan stemmen voor de Belgische federale verkiezingen.

Lees meer over de Belgische consulaire bijstand in Spanje.

Officieel verhuizen naar Spanje nodig?

Afhankelijk van uw situatie is het mogelijk om in Spanje te verblijven zonder er resident te zijn. Dit kan ondermeer interessant zijn omwille van fiscale redenen, maar ook praktische overwegingen kunnen een rol spelen. Vraag daarom juridisch advies zodat u uw vertrek goed kan voorbereiden.

Confianz kan u volledig begeleiden met een emigratieprocedure. Neem gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands