Aangifte Spaanse belastingen: modelo 210

Wanneer u als Belgisch inwoner vastgoed in Spanje bezit, bent u verplicht om Spaanse belastingen te betalen. De Spaanse niet-residenten belasting zal dan op u van toepassing zijn. Dit betekent dat u periodiek aangifte moet doen van uw inkomsten. Dit artikel bespreekt hoe en wanneer u uw Spaanse belastingaangifte voor niet-inwoners kan indienen.

Lees meer over de berekening van de niet-residenten belasting in Spanje.

Hoe dien ik de aangifte voor Spaanse belastingen in?

De betaling van de niet-residenten belasting gebeurt in tegenstelling tot de SUMA niet automatisch. U bent dus zelf verantwoordelijk om uw belastingaangifte in te dienen en de verschuldigde belasting te betalen.

De niet-residenten belasting kan u zelf in orde maken aan de hand van het formulier modelo 210. Dit formulier is eenvoudig te downloaden op de website van de Spaanse fiscus.

Vind hier het formulier modelo 210.

Voor 20 januari indien u verhuurt

Als u een tweede verblijf in Spanje verhuurt, bent u sinds 2024 verplicht om jaarlijks Spaanse belastingen te betalen. De indieningsdatum van de aangifte is 20 januari voor de inkomsten uit het vorige kalenderjaar.

Voor 31 december indien u niet verhuurt

Indien u niet verhuurt, wordt u op een gelijkaardige manier belast als het kadastraal inkomen. De aangifte dient op het einde van het volgende jaar te gebeuren.

Wat als ik slechts een deel van het jaar verhuur?

In dat geval dient u zowel een kwartaalaangifte als een jaaraangifte in te dienen. Een voorbeeld. U verhuurt uw tweede verblijf in januari 2024 en februari 2024. De rest van het jaar verhuurt u het tweede verblijf niet.

U zal dan Spaanse belastingen moeten betalen op de huuropbrengsten van januari 2024 en februari 2024. De aangifte voor deze huurinkomsten dient te gebeuren voor 20 januari 2025. Voor de andere maanden betaalt u Spaanse belastingen op basis van het kadastraal inkomen. De aangifte moet gebeuren voor 31 december 2025.

Contacteer ons voor meer informatie over de Spaanse belastingaangifte.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands