Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik

Na het artikel over de gesplitste aankoop in Spanje kregen we een vraag over schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Is dit een interessante manier om een vakantiewoning in Spanje te schenken?

Wat is een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik?

U schenkt de blote eigendom van de Spaanse vakantiewoning wordt weg aan uw begunstigde. Als schenker behoudt u echter het vruchtgebruik. Op die manier kan u de vakantiewoning blijven gebruiken en verhuren. Wanneer  u komt te overlijden, verwerft de blote eigenaar automatisch de volle eigendom.

Kom meer te weten over schenken in Spanje.

Welke belastingen betaal ik in Spanje?

Als u schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik, bent u belastingplichtig in Spanje. Niet alleen betaalt de schenker dan meerwaardebelasting, ook zal de begiftigde Spaanse schenkingsrechten en plusvalia muncipal betalen op de blote eigendom.

Lees meer over de schenkbelasting in Spanje.

In tegenstelling tot de gesplitste aankoop, betaalt u dus geen registratierechten bij de schenking van de blote eigendom.

Later bij het uitdoven van het vruchtgebruik zal de blote eigenaar eveneens nog een overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting is afhankelijk van hoe het vruchtgebruik destijds werd verkregen. 

Betaal ik schenkingsrechten in België?

Zolang u de schenkingsakte niet registreert in België, betaalt de begiftigde geen schenkingsrechten op het Spaans vastgoed.  Het voordeel van zo’n schenking is dat u dan erfbelasting en schenkbelasting in België op uw Spaanse woning vermijdt. Dit zonder controle te verliezen over uw eigendom.

Een voorbeeld

Een gehuwd koppel wenst de blote eigendom van hun appartement te Torrevieja ter waarde van 200.000 euro te schenken aan hun twee kinderen. Het getrouwd stel zal elks meerwaardebelasting betalen op het proportioneel deel van de blote eigendom. De kinderen zullen dan schenkingsrechten en de plusvalia muncipal betalen.

De eigendom van het appartement in Torrevieja bevindt zich bij overlijden van één van de ouders niet meer in het vermogen.  Hierdoor zullen de kinderen geen erfbelasting in Spanje en België betalen op het Spaans appartement.

Lees meer over successierechten in Spanje en België.

Besluit

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik in Spanje kan een goedkope manier zijn om erfbelasting in België te vermijden. In sommige situaties is erven echter goedkoper dan schenken. Daarom is het aan te raden dat u uw mogelijkheden laat bestuderen en advies vraagt over successieplanning.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands