Wanneer heb ik een EPC-attest in Spanje nodig?

Als u een woning verkoopt of verhuurt in België dient u meestal over een EPC-attest te beschikken. In Spanje is een EPC-attest bij verkoop of verhuur ook verplicht. De regels zijn evenwel anders dan in België. Dit artikel legt uit wanneer u een EPC-attest in Spanje nodig heeft.

EPC-attest in Spanje bij elke verkoop of verhuur

In België is het de regel dat u een EPC-attest nodig heeft als u uw woning publiekelijk te koop of te huur stelt. In Spanje dient er een EPC-attest te zijn bij elke verkoop of verhuur. Echter zijn er wel een aantal uitzonderingen.

Lees meer over verkopen of verhuren in Spanje.

Uitzonderingen

Zo is de meest relevante uitzondering er voor residentiële panden die minstens vier maanden per jaar leegstaan én waarbij het verwachte energieverbruik minder is dan 25% tegenover een volledig jaar energieverbruik. In dat geval kan de verkoper een verklaring afleggen en is een EPC-attest niet verplicht.

Andere uitzonderingen hebben betrekking op panden die aangekocht worden voor volledige renovatie of afbraak. Ook is er een uitzondering voor gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 50m2.

Hoe verkrijg ik een EPC-attest in Spanje?

Ook zoals in België zal u een energiedeskundige moeten aanstellen. Deze deskundige zal ter plaatse komen om de woning te bekijken. Daarna wordt zijn verslag geregistreerd en normaliter ontvangt u dan het EPC-attest binnen één à twee weken. In praktijk wordt een energiedeskundige aangesteld door uw makelaar of door ons.

Wat kost een EPC-attest?

Dit is afhankelijk van de grootte van de woning. De prijzen situeren zich rond:

  • Tot 100m2: 125 euro + btw
  • 100m2-200m2: 165 euro + btw
  • 200m2 – 300m2:  195 euro + btw
  • 300m2 – 400m2:  245 euro + btw
  • 400m2 – 500m2: 295 euro + btw
  • Vanaf 600m2:  350 euro + btw

Wat zijn de kosten van de verkoop van een woning in Spanje?

Verkopen in Spanje?

Als u uw woning te koop stelt, zal u nog andere documenten ter beschikking moeten hebben. Denk aan het conformiteitsattest, het stedenbouwkundig uittreksel, de nota simple of het kadastraal uittreksel. In praktijk is dit evenwel in grote mate afhankelijk van wat de koper juist vraagt. In ieder geval is het aan te raden om uw dossier op voorhand in orde te hebben. Op die manier kunt u niet alleen sneller verkopen, maar ook een betere prijs bekomen.

Welke andere documenten heb ik nodig bij de verkoop van een woning in Spanje?

Heeft u vragen over uw woning verkopen in Spanje? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands