Wat zijn de kosten bij verkoop van een Spaanse woning?

De verkoop van een woning in Spanje gaat gepaard met enkele kosten. In onze vorige artikels bespraken we het verkoopproces. Dit artikel zal  meer uitleg geven over de verkoopkosten.

Plusvalia muncipal

De plusvalia muncipal is de gemeentelijke meerwaardebelasting en kan hoog oplopen. Deze belasting hangt af van gemeente tot gemeente en wordt berekend op basis van de kadastrale meerwaarde. Dus hoe langer u de woning in bezit heeft, hoe hoger de belasting zal zijn. Echter werd de regelgeving in 2022 gewijzigd, zodat u bij een verkoop zonder meerwaarde geen belasting hoeft te betalen.

Lees meer over de plusvalia muncipal

Meerwaardebelasting

Op de verkoop van onroerend goed in Spanje betaalt u meerwaardebelasting. Voor niet-residenten is het tarief 19% op de werkelijke meerwaarde. U kunt dan ook rekening houden met enkele aftrekbare kosten.

U zal evenwel rekening moeten houden met een retentie van 3% van de verkoopprijs. Als u bijvoorbeeld een woning verkoopt voor 100.000 euro, bedraagt de retentie 3%, ongeacht de gerealiseerde meerwaarde. De te veel betaalde meerwaardebelasting kunt u terug te vorderen van de fiscus. De terugbetaling kan echter lang duren: reken toch zo’n 6 maanden – 1 jaar.

Lees meer over de meerwaardebelasting in Spanje.

Aanvraag van verplichte documenten

Bij de aanvraag van verschillende verplichte documenten (bv. EPC-attest) komen ook een aantal kosten kijken. Doorgaans bedraagt de kostprijs van een technisch deskundige of architect zo’n 300 euro. Deze prijs is wel afhankelijk van regio en de omvang van de woning.

Lees meer over de benodigde documenten bij een verkoop.

Notariële volmacht

Indien u zelf niet aanwezig kan zijn voor o.a. het aanvragen van documenten en het ondertekenen van contracten, kunt u een notariële volmacht verlenen. Dit kan zowel in België als in Spanje. De kosten bedragen zo’n 500 euro.

Lees meer over de notariële volmacht.

Erelonen van professionals

Tot slot zijn er de erelonen van professionele dienstverleners zoals uw raadsman en makelaars. De erelonen van een raadsman zijn afhankelijk van de complexiteit van het dossier. De commissies van makelaars daarentegen verschillen van regio tot regio. Zo zijn de commissies in bijvoorbeeld Andalusië lager dan in de Costa Blanca.

Besluit

Het is niet evident om een globale kostenraming  op te maken van een verkoop van een woning in Spanje. De verkoopkosten zijn immers afhankelijk van de gerealiseerde meerwaarde, de duurtijd van uw eigenaarschap en de regio.

Update: april 2022

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands