Met welke toekomstige EPC-vereisten in Spanje rekening houden?

In Vlaanderen kennen we een renovatieverplichting indien u een huis of appartement koopt met een energielabel van E of F. U moet binnen de 5 jaar na aankoop verplicht renoveren naar een energielabel van minimaal D. Vanaf 2028 geldt de verplichting van energielabel naar energielabel C en vanaf 2035 naar energielabel B. Hoewel een energieprestatiecertificaat (EPC-attest) ook in Spanje verplicht is, bestaat in Spanje de renovatieverplichting op dit moment niet.

Mogelijks wel in de toekomst

Omwille van de Europese regelgeving zullen de energieprestatievereisten echter ook in Spanje verstrengen. Zo zullen bestaande residentiële woningen tegen 2030 minimaal over het energielabel E moeten beschikken. Tegen 2033 is dit energielabel D.

Lees meer over het EPC-attest in Spanje.

Welke verplichtingen bestaan er bij een lager energielabel?

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe de Spaanse overheid de EPC-vereisten zal implementeren. Er wordt verwacht dat er een renovatieverplichting komt voor eigenaars bij verkoop of verhuur. Woningen die niet aan de vereisten zullen voldoen, kunnen dan bijvoorbeeld niet meer verkocht of verhuurd worden.

De vraag is of er inderdaad zo’n beperking op verkoop of verhuur zal komen. De realiteit is dat meer dan 80% van het Spaanse onroerende patrimonium niet voldoet of zal voldoen aan de toekomstige energiepresatievereisten. Voor veel Spaanse gezinnen zal renoveren ook niet altijd financieel haalbaar zijn, hoewel de regionale overheden in verschillende fiscale stimuli en subsidies voorzien.

Daarnaast is betaalbaar wonen nu al een groot probleem in verschillende Spaanse steden. Huiseigenaars bijkomende investeringen opleggen, zal de betaalbaarheid van een woning niet goede komen. Een huurbeperking zal huidige krappe huuraanbod ook niet vergroten. Daarom valt het nog af te wachten hoe de uitwerking in Spanje zal gebeuren: de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Besluit: EPC-vereisten in Spanje

Desalniettemin is het aan te raden dat u, bij een eventuele aankoop in Spanje, rekening houdt met de energieprestatie van de woning. U doet er goed aan om een woning met een energielabel van minimaal D aan te kopen of om een eventuele toekomstige renovatie in te calculeren in de koopprijs.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands