Gevolgen van uw huwelijk bij aankoop van een woning in Spanje

Uw huwelijk heeft gevolgen op uw (toekomstige) woning in Spanje. De verdeling van de eigendom is immers afhankelijk van uw huwelijksvermogensstelsel. De twee gangbare stelsels zijn het wettelijk stelsel en scheiding van goederen. Dit artikel zal de gevolgen van beide stelsels toelichten op de aankoop van een woning in Spanje.

Wettelijk stelsel: gemeenschap van goederen

Indien u getrouwd bent, zal de Spaanse notaris vermoeden dat u getrouwd bent onder het wettelijk stelsel van uw woonstaat. Als Belgische of Nederlandse koper, zal de notaris in Spanje dus vermoeden dat u getrouwd bent onder het stelsel van gemeenschap van goederen (de algehele gemeenschap in Nederland). Hij gaat er dan vanuit dat u de woning in Spanje samen koopt. Dit betekent dat u elks de helft van de eigendom zal bezitten.

Meestal is dit voor gehuwde kopers in een gemeenschappelijk stelsel geen probleem. Zij hoeven dan ook geen extra stappen te ondernemen.

Lees meer over de notaris in Spanje.

Indien u evenwel als gehuwde partner alleen wenst te kopen, zal u moeten aantonen dat de middelen voor aankoop eigen zijn. Dit is niet evident. Hier vindt u meer informatie over als gehuwde partner alleen vastgoed kopen in Spanje. 

Afwijkend stelsel: scheiding van goederen

Wanneer u echter getrouwd bent onder het stelsel van scheiding van goederen (huwelijkse voorwaarden in Nederland) zal de Spaanse notaris eveneens vermoeden dat u de woning met twee koopt. Met andere woorden: de eigendomstitels zullen op uw beider namen worden ingeschreven. Dit is een probleem als bijvoorbeeld één van de partners de volledige eigendom in Spanje wenst te verwerven.

Als u zich in deze situatie bevindt, zal u het vermoeden dat u getrouwd bent in gemeenschap van goederen moeten weerleggen. Dit betekent dat u aan de hand van uw huwelijksovereenkomst moet aantonen dat u wel degelijk getrouwd bent met scheiding van goederen (of huwelijkse voorwaarden).

In dat geval is het aan te raden dat uw huwelijksovereenkomst (beëdigd) laat vertalen naar het Spaans. Ook dient u uw huwelijksovereenkomst te voorzien van een apostille. Op die manier kan de notaris in Spanje de eigendom volledig aan u toewijzen.

Let op: indien u een hypotheek afsluit bij een Spaanse bank, kan de Spaanse bank ook verwachten dat u het stelsel van scheiding van goederen aantoont. Indien u bijvoorbeeld enkel de hypotheek op uw naam zet, terwijl de woning op uw beiden naam staat, kan de bank de hypotheek weigeren.

Lees meer over de kosten van een hypotheek.

Ik ben niet getrouwd met mijn partner. Wat zijn de gevolgen?

Wanneer u niet getrouwd bent met uw partner, kunt u vrij beslissen hoe u de eigendom gaat verdelen. U kan beslissen om zelf volledige eigenaar te worden, maar u kan ook bijvoorbeeld kiezen om 50/50 of 60/40 te kopen. U bevindt zich dan in een vrijwillige mede-eigendom.

Lees meer over het einde van een mede-eigendom in Spanje.

Emigreren: wat met uw huwelijkscontract?

Als u emigreert naar Spanje, zullen de bepalingen in uw huwelijkscontract – in de doorsnee situatie – uw blijven gelden. Echter is het wel aan te raden om een testament op te maken. Hier vindt u meer informatie over de geldigheid van uw huwelijksovereenkomst in Spanje.

Heeft u vragen over kopen in Spanje? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands