Einde van mede-eigendom in Spanje: hoe belast?

Wanneer u uit een mede-eigendom in Spanje treedt, zal u een verdeelrecht verschuldigd zijn. Doorgaans is deze belasting lager dan de Spaanse registratierechten. Dit artikel zal het einde van de mede-eigendom toelichten vanuit een fiscaal oogpunt.

Registratiebelasting vs. verdeelrecht

Als vastgoed wordt verkocht aan een andere partij, zijn er in principe registratierechten verschuldigd. De einde van de mede-eigendom in Spanje wordt evenwel niet aanzien als een verkooptransactie.

Registratierechten op vastgoedtransacties bedragen, afhankelijk van de regio, tussen de 8 en 10%. Bij een einde van een mede-eigendom dient er, ook afhankelijk van de regio, slechts 0,5 – 1,5% belasting betaald te worden. Een typische situatie is een echtscheiding waarbij de ene partner de helft van de eigendom overneemt van de andere partner. Dit is dus vergelijkbaar met het Vlaamse verdeelrecht (ook ‘pestbelasting’ genoemd).

Een voorbeeld. Een koppel, getrouwd met gemeenschap van goederen, koopt in Marbella een villa ter waarde van 400.000 euro. Beide partners, A en B, verwerven elks 50% van de eigendom. De registratiebelasting bedraagt dan 8%, of in totaal 32.000 euro.

Na een aantal jaar vraagt A de echtscheiding aan. Het pand in Marbella dient te worden verdeeld. A wenst de volledige eigendom te verwerven en dus de 50% van B over te kopen. A zal dan slechts 1,5% verdeelrecht betalen op 200.000 euro, namelijk 3.000 euro.

Lees meer over de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning in Andalusië.

Opgelet voor een ruil

Wanneer u de mede-eigendom wordt beëindigd en er vindt een ruil plaats, denk bijvoorbeeld aan een andere mede-eigendom, wordt de transactie aanzien als een verkoop. In dat geval betaalt u dus de registratiebelasting van 8%.

Opgelet voor een schenking

Wanneer er geen tegenprestatie wordt voorzien voor de overdragende partij, is er sprake van een schenking, met progressieve tarieven van 7.65% tot 34%. Schenkingen in Spanje worden hoger belast omdat zij niet kunnen genieten van de sommige vrijstellingen in bijvoorbeeld de erfbelasting.

Lees meer over schenken in Spanje.

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Indien er bij aankoop een hypotheek in Spanje werd afgesloten, kan de bank weigeren om het einde van de mede-eigendom te erkennen. Dit betekent dat de overdragende partij, in het bovenstaande voorbeeld B, nog steeds mee aansprakelijk zal zijn voor de hypotheek. Dit zelfs nadat het kadaster werd aangepast.

Deze situatie kan u vermijden door voorafgaandelijk met de bank nieuwe afspraken te maken. In eerste stap zal de mede-eigendom worden opgeheven. In een tweede stap zal dan de hypotheek worden aangepast.

Lees meer over de kosten van een hypotheek.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands