verkoop van een woning in Spanje

Wat zijn de kosten bij verkoop van een Spaanse woning?

De verkoop van een woning in Spanje gaat gepaard met enkele kosten. In onze vorige artikels bespraken we het verkoopproces. Dit artikel zal  meer uitleg geven over de verkoopkosten.

Plusvalia muncipal

De plusvalia muncipal is de gemeentelijke meerwaardebelasting en is vaak een dure verrassing. Deze belasting hangt af van gemeente tot gemeente en wordt berekend op basis van de kadastrale meerwaarde. Dus hoe langer u de woning in bezit heeft, hoe hoger de belasting zal zijn.

Lees meer over de plusvalia muncipal

Meerwaardebelasting

Op de verkoop van onroerend goed in Spanje betaalt u meerwaardebelasting. Voor niet-residenten is het tarief 19% op de werkelijke meerwaarde. U kunt dan ook rekening houden met enkele aftrekbare kosten.

Het probleem als niet-resident is echter de 3% afhouding van de verkoopprijs. Als u bijvoorbeeld een woning verkoopt voor 100.000 euro, bedraagt de afhouding 3%, ongeacht de gerealiseerde meerwaarde. Te veel betaalde meerwaarde belasting kunt u terug te vorderen van de fiscus.

Lees meer over de meerwaardebelasting in Spanje.

Erelonen van een accountant

Doorgaans een maand na verkoop dient u een aangifte in te dienen voor de plusvalia muncipal en de meerwaardebelasting. Het is aan te raden dat u hiervoor een accountant inschakelt omdat hij u zal kunnen helpen met eventuele verminderingen. Reken voor de account zo’n 400 à 800 euro aan kosten.

Aanvraag van verplichte documenten

Bij de aanvraag van verschillende verplichte documenten (bv. EPC-attest) komen ook een aantal kosten kijken. In totaal kunt u dan rekenen op zo’n 2000 euro.

Lees meer over de benodigde documenten bij een verkoop.

Notariële volmacht

Indien u zelf niet aanwezig kan zijn voor o.a. het aanvragen van documenten en het ondertekenen van contracten, kunt u een notariële volmacht verlenen. Dit kan zowel in België als in Spanje. De kosten hiervan kunnen variëren van 50 euro tot 400 euro.

Lees meer over de notariële volmacht.

Erelonen van professionals

Tot slot zijn er de erelonen van professionele dienstverleners zoals uw raadsman en makelaars. De erelonen van een raadsman zijn afhankelijk van de complexiteit van het dossier. De commissies van makelaars daarentegen verschillen van regio tot regio. Zo zijn de commissies in bijvoorbeeld Almeria lager dan in de Costa Blanca.

Besluit

Het is niet evident om een globale kostenraming  op te maken van een verkoop van een woning in Spanje. De verkoopkosten zijn immers afhankelijk van de gerealiseerde meerwaarde, de duurtijd van uw eigenaarschap en de regio.

Dit bericht delen?

Glenn Janssens

Glenn Janssens is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgoedtransacties in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.