Kopen in het Spaanse binnenland: valkuilen

Potentiële kopers van woningen of gronden in het Spaanse binnenland worden vaak geconfrontreerd met beperkingen op hun eigendomsrecht. Zo zijn woongebieden onderverdeeld in geürbaniseerde woongebieden, niet-geürbaniseerde woongebieden en semi-geürbaniseerde woongebieden. Afhankelijk van de classificatie gelden er regels die impact hebben op de (ver)bouw- en verhuurmogelijkheden. Dit artikel zal de verschillende classificaties en de gevolgen ervan toelichten.

Geürbaniseerde woongebieden

Geürbaniseerde woongebieden zijn zones waarbij de essentiële infrastructuur is afgewerkt. Denk aan nutsvoorzieningen zoals waterleidingen, elektriciteitsverbindingen, rioleringen, wegen etc. Wanneer een bouwgrond gelegen is in dit woongebied, bent u vrij om – mits het respecteren van de lokale wetgeving – te bouwen of te verbouwen.

In de regel ondervindt u in geürbaniseerde woongebieden geen beperkingen op uw eigensdomrecht.

Lees meer over de voor- en nadelen van urbanisaties in Spanje.

Niet-geürbaniseerde woongebieden

In een niet-geürbaniseerd woongebied is de situatie omgekeerd. Hier ontbreken de noodzakelijke nutsvoorzieningen.

Indien u overweegt om hier een woning te bouwen, zult u moeten wachten tot de nutsvoorzieningen worden aangelegd. Ondertussen kunt u geen bouwvergunning aanvragen.

Bestaande woningen in dit gebied zijn doorgaans illegaal. De gemeente kan u dan geheel of gedeeltelijk onteigen om bijvoorbeeld infrastructuurwerken te starten.

Daarenboven zult u geen bevoorradingszekerheid hebben van bijvoorbeeld water en elektriciteit.

Lees meer over de veelvoorkomende problemen bij alleenstaande woningen in het ruraal gebied in Spanje. 

Semi-geürbaniseerde woongebieden

Er is sprake van een semi-geürbaniseerde woongebied indien de vereiste infrastructuurwerken en nutsvoorzieningen slechts gedeeltelijk zijn aangelegd. Vaak gaat het over onafgewerkte urbanisaties, zoals nog aan te leggen straten, aansluiten van rioleringen en waterleidingen. (In praktijk zijn er dan bijvoorbeeld wel septische putten en waterputten.)

Bestaande gebouwen in deze woongebieden zijn legaal. De huidige constructies kunnen echter niet worden uitgebreid. Ook het conformiteitsattest zal niet aanwezig zijn. Dit laatste heeft als gevolg dat u de woning niet kan verhuren aan toeristen. Bovendien bestaat de kans dat de gemeente u bepaalde kosten ten laste legt om de nodige infrastructuurwerken te kunnen voorzien.

Lees meer over het conformiteitsattest.

In het Spaanse binnenland zijn er verschillende semi-geürbaniseerde woongebieden. Denk aan de regio’s rond Valencia (Torrent, Montroy, Montserrat, Godelleta etc.) of Alicante (Moraira, Campello, Benidoleig, Denia etc.).

Kopen in dit woongebied is normaliter geen probleem als u de woning wenst te gebruiken als tweede verblijf of als permanente woonplaats. Indien u echter een woning zoekt om te kunnen verhuren aan toeristen of om er een commerciële activiteit te starten (bijvoorbeeld een B&B), is een woning in een semi-geürbaniseerd woongebied geen goed idee.

Lees meer over verhuren in Spanje.

Kopen in het Spaanse binnenland: besluit

Wanneer u een woning zoekt in het Spaanse binnenland, doet u er goed aan om na te kijken in welke stedenbouwkundige zone de woning zich bevindt. Ook al situeert de woning zich in woongebied, toch kunnen er nog bepaalde beperkingen of overtredingen zijn.

Lees meer over een bouwgrond kopen in Spanje.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands