Kopen in Spaans ruraal gebied: mogelijke problemen

In een vorig artikel bespraken we de valkuilen bij het kopen van een woning in het Spaanse binnenland. Dit artikel gaat verder in op vijf veelvoorkomende problemen bij het kopen van een alleenstaande woning in ruraal gebied.

Lees meer over de valkuilen in het Spaanse binnenland.

Geen of onvolledige inschrijving in het kadaster

In ruraal gebied kan het voorkomen dat de woning niet staat ingeschreven in het kadaster en/of registratiekantoor. U heeft dan een onvolledige eigendomstitel. Om dit probleem te verhelpen, zijn er dan bijkomende kosten voor architecten, notaris en het kadaster. Daarnaast zal de registratie resulteren in een verhoging van de gemeentebelasting en onroerendgoedbelasting.

Lees meer over belastingen op het bezit van Spaans onroerend goed.

Minder oppervlakte dan geadverteerd

Ook kan de werkelijke landoppervlakte minder blijken dan initieel geadverteerd. Zo hebben we bij een recentelijk dossier in de provincie Granada vastgesteld dat de geadverteerde 6000m² grond slechts 3000m² grond bleek te zijn. Dat is uiteraard een probleem indien er plannen zijn voor een commerciële activiteit zoals een camping. Bovendien kan dit leiden tot conflicten met de buren.

Op grotere oppervlaktes kunnen er ook erfdienstbaarheden rusten op het terrein, zoals een recht van doorgang. Dit is een beperking op uw eigendomsrecht.

Toegang tot nutsvoorzieningen

De bevoorradingszekerheid van water en elektriciteit is vaak niet gegarandeerd in niet-geürbaniseerde woningen. Water wordt dan bijvoorbeeld enkel aangeleverd door een lokaal waterreservoir met een jaarlijkse maximale afname.

Bij panden die al geruime tijd leeg staan, kan het voorkomen dat de facturen niet meer werden betaald. De verkoper dient dan eerst deze schulden te voldoen.

Geen conformiteitsattest

In verschillende dossiers in ruraal gebied hebben we vastgesteld dat er geen conformiteitsattest aanwezig is. Met een conformiteitsattest kunt u aantonen dat de woning voldoet aan de lokale woningnormen . Een conformiteitsattest is vereist om te kunnen verhuren aan toeristen. Zonder conformiteitsattest kunt u uw woning niet adverteren voor vakantieverhuur.

Lees meer over het conformiteitsattest.

Bouwovertredingen

Tot slot is het belangrijk dat er geen bouwovertredingen zijn. Bouwovertredingen kunnen immers gesanctioneerd worden door boetes of een (gedeeltelijk) afbraakbevel. In oudere woningen zijn er doorgaans altijd bouwovertredingen, maar die zijn dan mogelijks verjaard. Woningen met bouwovertredingen kunnen geen conformiteitsattest toegekend krijgen. U dient dan eerst de bouwovertredingen te regulariseren. Een regularisatieprocedure loopt eveneens via de gemeente.

Update juni 2019: voor bouwovertredingen aan constructies gelegen in ruraal gebied is er geen verjaring meer mogelijk.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands