Hulp bij emigreren naar Spanje: wat is ‘el padrón’?

De eerste stap om te emigreren naar Spanje bestaat uit de inschrijving in ‘El Padrón‘. Dit is het bevolkingsregister van de gemeente. In dit artikel vindt u daarom meer informatie over het bevolkingsregister en hulp bij emigreren naar Spanje.

Wat is ‘El Padrón‘?

De Padrón is het bevolkingsregister van de gemeente. U dient zich in te schrijven in het bevolkingsregister van uw woonplaats, zodat de gemeente inzicht heeft op het aantal inwoners. Ook kunt deelnemen aan de lokale verkiezingen. Na uw inschrijving ontvangt u het ‘certificado de empadronamiento‘.

 

Waarom moet ik mij inschrijven in het bevolkingsregister?

Indien u resident wil worden in Spanje, is de inschrijving in het bevolkingsregister verplicht en de eerste stap. U heeft immers een officieel adres nodig.

Op basis van uw officieel adres kunt u bijvoorbeeld later uw rijbewijs overzetten naar een Spaans rijbewijs, krijgt u toegang tot de Spaanse sociale zekerheid en ziekteverzekering. Als u schoolgaande kinderen heeft, wordt er op basis van uw officieel adres een school toegewezen.

Zonder padrón, niet ouder dan 3 maanden, gaat u ook uw residentie niet verkrijgen.

Welke documenten heb ik nodig voor de padrón?

De documenten zijn afhankelijk van gemeente tot gemeente. In het algemeen heeft u nodig:

  • een NIE-nummer
  • een bewijs van woonst
  • identiteitskaart of paspoort.

 

Onder een bewijs van woonst wordt verstaan: een eigendomsakte, een huurovereenkomst en/of facturen van nutsvoorzieningen.

Wat is een NIE-nummer en hoe vraag ik dit aan?

Wat zijn de volgende stappen?

Eens u bent ingeschreven in het bevolkingsregister, kunt u zich aanmelden bij de sociale zekerheid, zodat u toegang heeft tot de ziekteverzekering. Uw situatie is afhankelijk van uw beroep. Er zijn verschillende procedures voor werknemers, zelfstandigen, gepensioneerden of rentenier.

Daarna kunt u zich registeren bij de Spaanse nationale politie en krijgt u uw residentiekaart.

Hier vindt u meer informatie over de stappen van een emigratie naar Spanje.

Fiscale gevolgen van de Padrón

Door u in te schrijven in het bevolkingsregister, erkent u dat uw vaste verblijfplaats zich in Spanje bevindt. In dat geval, afhankelijk van uw feitelijke situatie, kunt u worden aanzien als fiscaal inwoner. Uw wereldwijd inkomen en vermogen wordt dan belast volgens de Spaanse regelgeving.

Lees meer over de fiscale gevolgen van emigreren naar Spanje.

Heeft u hulp nodig bij het emigreren naar Spanje? Neem dan gerust contact op of neem een kijkje naar onze diensten voor emigratiebegeleiding.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands