Het belang van het Formulier S1 in Spanje: uw toegangspoort tot gezondheidszorg

Verhuizen naar Spanje is een grote stap met veel onzekerheden. Eén van de essentiële stappen is u aansluiten bij de Spaanse publieke ziektekostenverzekering. U kunt aansluiten via het Formulier S1, een document met aanzienlijk belang voor expats en gepensioneerden in Spanje.

Waar op letten als u emigreert naar Spanje?

Wat is het Formulier S1?

Het Formulier S1, ook wel bekend als het E121-formulier, is een officieel document dat wordt afgegeven door de nationale ziektekostenverzekering van uw land van herkomst (bijvoorbeeld de mutualiteit in België of de zorgverzekeraar in Nederland). Het is bedoeld voor burgers van EU-lidstaten die in Spanje wonen, (gedetacheerd) werken of gepensioneerd zijn. Het belangrijkste doel van het Formulier S1 is om ervoor te zorgen dat u toegang heeft tot gezondheidszorg in Spanje op dezelfde voorwaarden als de lokale bevolking.

Met het Formulier S1 kunt u profiteren van medische zorg zonder de hoge kosten van particuliere verzekeringen. Uw gezondheidszorgkosten worden gedekt door uw land van herkomst, waardoor u gemoedsrust heeft in geval van ziekte of ongeval. Gedekt zijn door medische zorg is verplicht om resident te kunnen worden in Spanje.

Hier vindt u meer informatie over de stappen om resident te worden in Spanje.

Toegang tot het Spaanse gezondheidssysteem

Zodra u het formulier heeft verkregen en ingeschreven bent bij het Spaanse gezondheidssysteem, kunt u eenvoudigweg uw Spaanse gezondheidskaart gebruiken om toegang te krijgen tot medische diensten.

Belgische gepensioneerden kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een terugkeerrecht. Dit betekent dat zij terugbetaling krijgen van ziektekosten in België volgens de Belgische ziekteverzekering.

Lees meer over de ziektekostenverzekering als u naar het buitenland verhuist.

Hoe verkrijgt u het Formulier S1?

Om het Formulier S1 te verkrijgen, moet u contact opnemen met uw mutualiteit in België of uw zorgverzekeraar in Nederland Zij zullen u voorzien van het juiste aanvraagproces en de benodigde documenten. Het is aan te raden om minstens twee maanden voor uw vertrek uw mutualiteit of zorgverzekeraar te contacteren.

Zodra u het Formulier S1 heeft, moet u zich inschrijven bij de Seguridad Social in Spanje om toegang te krijgen tot zorg.

Heeft u vragen over emigreren naar Spanje? Neem dan gerust contact op of kijk wat wij voor u kunnen doen met ons pakket emigratiebegeleiding.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands