Wanneer heeft u een Spaans rijbewijs nodig?

Bent u inwoner van Spanje en u heeft nog geen Spaans rijbewijs? Mogelijks bent u verplicht om een Spaans rijbewijs aan te vragen. In dit artikel vindt u meer informatie.

Hoe lang blijft mijn huidig rijbewijs geldig in Spanje?

U heeft een Europees rijbewijs met vervaldatum. Zolang u een geldig, niet vervallen, Europees rijbewijs heeft, bent u niet verplicht om een Spaans rijbewijs aan te vragen. Als uw Europees rijbewijs de vervaldatum nadert, bent u wel gehouden om tijdig, binnen de vervaldatum van uw Europees rijbewijs, over een Spaans rijbewijs te beschikken. De vervaldatum op uw Europees rijbewijs is dus eigenlijk uw deadline om het Spaans rijbewijs te bezitten.

Indien de vervaldatum langer is dan 15 jaar voor rijbewijzen AM, A1, A2, A, B en BE of 5 jaar voor rijbewijzen C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D and DE, dient u binnen 2 jaar na uw emigratie naar Spanje over het Spaans rijbewijs te beschikken.

U heeft een Europees rijbewijs zonder vervaldatum. In geval u een Europees rijbewijs heeft zonder vervaldatum, dient u eveneens binnen 2 jaar na uw emigratie naar Spanje over een Spaans rijbewijs te beschikken.

U heeft een lokaal rijbewijs, bijvoorbeeld een Belgisch rijbewijs van voor 1 januari 1989. In dat geval ruilt u uw Belgisch rijbewijs om in voor een Europees rijbewijs of vraagt u zo snel als mogelijk na uw emigratie een Spaans rijbewijs aan.

Hier vindt u meer informatie over emigreren naar Spanje.

Hoe verloopt de procedure om uw rijbewijs om te wisselen?

De procedure om uw huidig rijbewijs om te wisselen met een Spaans rijbewijs is administratief. U dient online een afspraak te maken met de Dirección General de Tráfico (DGT) en het bijgevoegde formulier in te vullen. Daarnaast heeft u een bewijs van woonst nodig en mogelijks dient u een korte medische test te ondergaan bij een erkende instelling.

Hoe werkt het Spaanse puntensysteem?

In Spanje werken de rijbewijzen met een puntensysteem. In principe krijgt elke chauffeur 12 punten. Op basis van de ernst van een verkeersovertreding verliest u punten, met finaal de intrekking van uw rijbewijs tot gevolg. U kunt al uw punten terug recupereren indien u 2 jaar lang geen overtredingen begaat. Als alternatief kunt u een cursus volgen en verdient u maximaal 6 punten terug.

Het verlies van uw rijbewijs duurt 6 maanden (3 maanden voor professionele chauffeurs). Hierna dient u deel te nemen aan een cursus met een test om uw rijbewijs terug te krijgen.

Heeft u vragen over emigreren naar Spanje of over de omwisseling van uw rijbewijs? Neem dan gerust contact op.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands