Verhuizen naar Spanje: waar op letten?

We ontvangen steeds meer vragen over de (juridische) gevolgen van emigreren naar Spanje. Verhuizen naar Spanje: waar op letten? Emigreren naar Spanje heeft voor elkeen echter een andere betekenis. Denk aan overwinteren, regelmatig ‘thuiswerken‘ of er permanent wonen. Daarom vindt u in dit artikel enkele aandachtspunten voor een langdurig verblijf in Spanje.

Aandachtspunt 1: de aan- en verkoop van uw gezinswoning

De aankoop van een woning in Spanje verloopt anders dan in België of Nederland.

Indien u geen financiering nodig heeft in Spanje, kan het koopproces snel gaan. Het is niet ongebruikelijk dat een aankoop binnen een maand rond is. Houd hiermee rekening als u eerst vastgoed in België of Nederland moet verkopen om de aankoop in Spanje te financieren. Een overbruggingskrediet is immers kostelijk.

Lees meer over het koopproces in Spanje.

Andersom kan een aankoop in Spanje gemakkelijk 3 à 5 maanden in beslag nemen als u een Spaanse hypotheek nodig heeft. Voor niet-inwoners duurt de financiële analyse immers langer. Bovendien verloopt het aanvraagproces anders, met bijvoorbeeld een schatter die ter plaatse komt. Houd hiermee rekening als u in België of Nederland geen woning meer ter beschikking heeft. Als het aanvraagproces voor het krediet meer tijd in beslag neemt dan initieel voorzien, moet u tijdelijk ergens kunnen wonen.

Hier vindt u meer informatie over de valkuilen van een Spaanse hypotheek.

Aandachtspunt 2: de fiscale gevolgen

Als u langer dan 183 dagen in een kalenderjaar in Spanje verblijft, bent u volgens de Spaanse interne regelgeving een fiscaal inwoner. We dienen ook naar het dubbelbelastingverdrag te kijken, waar ook andere criteria in vermeld staan om te bepalen of u al dan niet een fiscaal inwoner bent. Fiscaal inwonerschap betekent dat Spanje in principe uw wereldwijd inkomen en vermogen mag belasten.

Concreet gaat het over de belasting op uw beroepsinkomsten, meerwaardebelasting en vermogensbelasting. Tevens zijn er gevolgen voor de erfbelasting en de schenkbelasting. Tot slot verschillen de fiscale regels dan ook nog eens per autonome regio. Vaak is het aangewezen dat u uw emigratie voorafgaandelijk plant, mede in functie van de fiscale gevolgen.

De fiscale situatie staat trouwens los van de verplichting om u in te schrijven als inwoner in Spanje. Vanaf u langer dan 3 maanden aaneensluitend in Spanje verblijft, dient u zich te registeren.

Hier vindt u meer informatie over de fiscale gevolgen van emigreren naar Spanje.

Aandachtspunt 3: ziekteverzekering

Wanneer u naar Spanje verhuist, dit wil zeggen effectief emigreren, valt u onder de Spaanse ziekteverzekering.

Als gepensioneerde kunt u genieten van zowel de Belgische als de Spaanse ziekteverzekering.

Wanneer u niet gepensioneerd bent, kunt u in principe niet meer kosteloos gebruikmaken van de medische diensten van België. Indien u werkt via een Spaanse arbeidsovereenkomst bent u gedekt door de Spaanse ziekteverzekering. Hetzelfde geldt als u in Spanje zelfstandige bent en er sociale bijdragen betaalt. Indien u noch gepensioneerd bent, noch werkt, dient u zelf een verzekering af te sluiten.

Lees meer over de ziekteverzekering in het buitenland.

Besluit: verhuizen naar Spanje, waar op letten?

In praktijk vereist een verhuis naar Spanje een degelijke voorafgaandelijke planning. Niet alleen op het gebied van een geschikte woning vinden, maar vooral ook om de eventuele negatieve fiscale gevolgen te vermijden.

Heeft u vragen over verhuizen naar Spanje? Neem dan gerust contact op.

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

* indicates required

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands