Hoe in Spanje een NIE-nummer aanvragen?

Er zijn verschillende manieren om een NIE-nummer te bekomen. Hier vindt u meer informatie over in Spanje een NIE-nummer aanvragen.

Wat is een NIE-nummer?

Een NIE-nummer is een fiscaal identificatienummer voor niet-inwoners in Spanje. Dit nummer is noodzakelijk om bijvoorbeeld Spaanse belastingen te betalen, het aansluiten van nutsvoorzieningen etc. Als u een woning in Spanje heeft gekocht, heeft u het NIE-nummer nodig binnen 30 dagen na het verlijden van de koopakte. In praktijk beschikt u best over het NIE-nummer vóór het tekenen van de koopakte. Ook erfgenamen van een nalatenschap in Spanje dienen over een NIE-nummer te beschikken.

Hier vindt u een overzicht van andere manieren om een NIE-nummer aan te vragen.

Stap 1: Een afspraak vastleggen

Een NIE-nummer wordt aangevraagd bij de Spaanse nationale politie. U dient eerst een afspraak vast te leggen. Deze afspraak kunt u online maken. Hieronder vindt u het stappenplan voor de aanvraag van een NIE-nummer in de provincie Málaga. Als u een andere provincie selecteert, kan het online stappenplan iets afwijken. In de provincie Alicante vraagt men bijvoorbeeld ook de geboortedatum en de nationaliteit.

 • Selecteer de provincie waarin u zich bevindt bij “PROVINCIAS DISPONIBLES” en klik op “Aceptar”.
 • Bij “TRÁMITES CUERPO NACIONAL DE POLICÍA” kiest u voor “POLICIA-CERTIFICADOS Y ASIGNACION NIE” en klik op “Aceptar”.
 • U komt nu op een pagina met de zaken die u dient mee te nemen naar de afspraak. Daarna gaat u door naar “Entrar”.
 • Op de volgende pagina vinkt u “PASAPORTE’ aan. U vult hier uw identiteitskaartnummer in. Bij “Nombre y apellidos” vult u uw volledige achternaam en al uw voornamen in. Daarna drukt u op “Aceptar”.
 • Op de volgende pagina klikt u op “Solicitar Cita” en kiest u voor één van de vermelde politiekantoren en klik op “Siguiente”.
 • Hierna dient u uw mobiel nummer in te geven en klik op “Siguiente”. Let op: u dient hiervoor een Spaans mobiel nummer te gebruiken.
 • Op de volgende pagina kunt u de beschikbare data met tijdstippen aanduiden en klik op “Siguiente”. U heeft 5 minuten de tijd om een keuze te maken. Daarna drukt u op “OK” in de pop-up.
 • Soms verschijnt er een pagina waar men bijkomend ook uw e-mailadres vraagt. Vul uw e-mailadres twee maal in en druk op “Siguiente”.
 • Nu ziet u een overzicht van de afspraak. Om te bevestigen vult u de cijfercode in die u heeft ontvangen via sms of e-mail. Tevens vinkt u aan: “Estoy conforme con la información mostrada en pantalla.” U klikt dan op “Confirmar”.
 • Tot slot vindt u nog eens een overzicht van de afspraak. Noteer de “Nº de Justificante de cita“. Deze code is belangrijk om te tonen aan het loket of om later de afspraak te wijzigen.

 

U kunt maar een beperkt aantal afspraken maken per dag.

In sommige regio’s gaat de procedure voor het maken van een afspraak sneller. Via bijvoorbeeld de Canarische eilanden kunt u doorgaans gewoon het politiekantoor binnenstappen.

Stap 2: Voorbereiding van de nodige documenten

Nadat u de afspraak heeft vastgelegd, kunt u starten met de verzameling van de nodige documenten:

 • Formulier EX-15.
 • Een r/v kopie van uw identiteitskaart (indien u EU-burger bent).
 • Bewijs van betaling van de aanvraag. U kunt het betalingsformulier bekomen via deze pagina.

 

Ook mag u niet vergeten om uw originele identiteitskaart mee te nemen naar de afspraak.

Stap 3: Naar het politiekantoor

Op het vastgestelde moment gaat u naar het politiekantoor met de vereiste documenten. U overhandigt deze stukken aan de beambte bij het loket. Het is belangrijk dat u in persoon gaat. U laten vertegenwoordigen is enkel mogelijk met een notariële volmacht en een gewaarmerkte kopie van de identiteitskaarten.

Ter plaatse vertelt men u wanneer u het NIE-attest kan ophalen. Meestal is dit binnen zo’n 5 werkdagen.

In Spanje een NIE-nummer aanvragen via volmacht

Ons kantoor kan u bijstaan met de aanvraag van een NIE-nummer, ook al bent u zelf niet in Spanje. Via een notariële volmacht kunnen wij de bovenstaande procedure voor u doorlopen. Deze volmacht kunt u ook in België of Nederland verlenen.

Hier vindt u meer informatie over een notariële volmacht.

Ontvang handige tips en informatie over kopen in Spanje

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands