NIE-nummer

NIE-nummer aanvragen

Wanneer u voor de eerste keer iets in Spanje koopt, zal u een NIE-nummer moeten aanvragen. Dit artikel bespreekt hoe u dit nummer kan aanvragen.

Wat is een NIE-nummer?

Een NIE-nummer is een uniek identificatienummer van niet-residenten voor de Spaanse belastingen. Wanneer u bijvoorbeeld een woning in Spanje koopt, zal u in eerste instantie de jaarlijkse niet-residenten belastingen verschuldigd zijn. Zonder Spaans identificatienummer kunt u de aankoopbelastingen niet betalen. Als u een woning samen met meerdere personen koopt (bv. met uw partner) dan heeft u beiden een NIE-nummer nodig.

Er zijn vier manieren om een NIE-nummer aan te vragen.

In Spanje

Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.

In praktijk zal er tussen het ondertekenen van het reservatiecontract en de compromis een periode zijn waarin de juridische controles op de woning worden uitgevoerd. Binnen die periode wordt dan ineens de afspraak vastgelegd. Het komt voor dat u een dag voor de afspraak met de notaris het NIE-nummer gaat halen.

In uw thuisland (België of Nederland)

Een andere manier om uw NIE-nummer aan te vragen, is via het Spaanse consulaat in uw thuisland. In België is het consulaat gelegen te Brussel, in Nederland te Amsterdam. In praktijk is dit de goedkoopste manier om het identificatienummer aan te vragen, maar tevens de traagste. Een afspraak vastleggen duurt in België meestal zo’n twee maanden. Na uw bezoek aan het consulaat ontvangt u de NIE-nummer binnen de twee weken via e-mail.

Corona-update: Door de veiligheidsmaatregelen zijn het aantal beschikbare NIE-afspraken drastisch verminderd (van 5u per dag naar 1,5u per dag). Bovendien is het dragen van een mondmasker verplicht binnen het gebouw. De formulieren moeten voorafgaandelijk worden ingevuld en mogen niet worden ingevuld in de wachtzaal.

Via een volmacht in Spanje

De gemakkelijkste manier om een NIE-nummer aan te vragen is via een notariële volmacht in Spanje. Nadat u het reservatiecontract heeft ondertekend, geeft u bijvoorbeeld uw plaatselijke raadsman een volmacht via de notaris. Het is dan gebruikelijk dat u ineens een volmacht geeft voor de volledige afhandeling van de transactie, zodat u zelf niet meer naar de notaris moet gaan om de koop te finaliseren.

Via een volmacht in uw thuisland

Ook in bijvoorbeeld België of Nederland kan u een notariële volmacht bekomen om een NIE-nummer aan te vragen. Die volmacht moet dan worden gelegaliseerd, zodat de volmacht geldig is voor de notaris in Spanje. Het spreekt voor zich dat deze methode de duurste is omdat er twee notarissen bij betrokken zijn. Dit wordt dan ook alleen maar gebruikt in uitzonderlijke situaties.

Welke formulieren dien ik in te vullen?

U dient het formulier EX15 en het formulier 790-12 voor te bereiden, dit per aanvrager.

Lees meer over het koopproces in Spanje.

Heeft u vragen over kopen in Spanje? Neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier.    Dit bericht delen?

    Glenn Janssens

    Glenn Janssens is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgoedtransacties in Spanje, Portugal en Frankrijk.

    Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.