Geen vermogensbelasting in Andalusië meer

Geen vermogensbelasting in Andalusië. Op 21 september 2022 heeft de Spaanse autonome regio Andalusia de vermogensbelasting in feite afgeschaft. In deze bijdrage vindt u meer informatie over deze recente wijziging.

Vermogensbelasting in Spanje

Spanje kent een vermogensbelasting voor particulieren. De verschillende autonome regio’s hebben evenwel de bevoegdheid om wijzigingen in de regelgeving aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijstellingen, verminderingen en tarieven. Zo zijn de regels anders in de Costa Blanca (Comuninidad Valenciana), de Costa Calida (Murcia) en de Balearen.

Hier vindt u meer informatie over de vermogensbelasting in Spanje.

Vermogensbelasting in Andalusië

Sinds 21 september geldt er een algemene vermindering (bonificación) van 100% van de belastbare basis voor de vermogensbelasting. Dit betekent dat de basis voor de berekening van de vermogensbelasting altijd 0,00 euro bedraagt in Andalusië. Er is dus in praktijk geen vermogensbelasting meer.

Hier vindt u de verwijzing naar de wetgeving (artikel 25bis).

Vanaf wanneer?

De wijziging geldt vanaf het inkomstenjaar 2022 en dus aanslagjaar 2023.

Voor wie?

We maken hierbij een onderscheid tussen fiscaal inwoners van Spanje en niet-inwoners.

Inwoners. Inwoners van Spanje worden belast op hun wereldwijd netto vermogen. Als uw gewoonlijke verblijfplaats zich in de autonome regio Andalusië bevindt, kunt u genieten van de vermindering. Eenvoudig gesteld dient u te wonen/leven in Andalusië om geen vermogensbelasting te betalen.

Niet-inwoners. Niet-inwoners worden belast op hun netto vermogen gesitueerd in Spanje vanaf zij een bepaalde drempel netto vermogen bereiken. In het algemeen vanaf u een netto vermogen in Spanje heeft van 700.000 euro. De regio’s kunnen deze drempel aanpassen.

EU-burgers kunnen kiezen tussen de nationale regels van de vermogensbelasting en de regels van de autonome regio. In principe is dit de autonome regio waar uw voornaamste economische belangen gesitueerd zijn.

Concreet: u woont in België, maar u heeft een tweede verblijf in Marbella. U heeft dan de keuze tussen de nationale regels en de regels van de autonome regio Andalusië. Het is dan interessanter om te kiezen voor de wetgeving van Andalusië.

Besluit

Andalusië tracht net zoals Madrid meer vermogende particulieren aan te trekken. Niet alleen op het gebied van de vermogensbelasting, maar ook voor andere belastingen is Andalusië één van de fiscaal vriendelijkste regio’s. Denk bijvoorbeeld aan de personenbelasting, de erfbelasting en de schenkbelasting.

Dit bericht delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legal notice: Blogberichten genieten auteursrechtelijke bescherming en mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Nederlands